Суспільство

Заповідне урочище «Святе» потребує допомоги чернігівців (Фото)

«Проект плану розвитку заповідного урочища «Святе» та його реалізація» — петиція з такою назвою створена у відповідному розділі на сайті Чернігівської міської ради.

Місто Чернігів багате на історичні, культурні та духовні місцини. Однією з таких є заповідне урочище «Святе». Згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році.

Відповідальні люди завжди облагороджували це місце й дбали про нього, адже це духовна перлина нашого міста, наша культурна спадщина. Але лише їхніх зусиль виявилося замало.

Протягом останніх років озеро почало висихати, саме урочище заростає чагарником, під’їзний шлях у дуже жахливому стані: частина асфальту потребує ремонту, а ґрунтова дорога – асфальту. Відсутні жодні дороговкази, щоб легко знайти озеро Святе. Місцеві жителі б’ють на сполох через хвороби багаторічних дерев.

«Нам треба перейняти досвід провідних країн, у яких визначні місця облагороджують і перетворюють на туристичні, духовні та культурні осередки. Доречно згадати річку Йордан, у якій відбулося Хрещення Ісуса Христа. Сьогодні традиційно до річки приходять паломники з усього світу та проводять цей обряд для очищення душі і тіла! У нас схожа ситуація!

Оскільки міська влада має можливість виділити кошти на розробку та реалізацію плану розвитку заповідного урочища «Святе», просимо розробити цей план з урахуванням значення цього лісопарку як культурної та духовної території відпочинку чернігівців і додаткової туристичної локації», — написав автор петиції Сергій Гривко.

Жителям прилеглої території та громадським активістам хотілось би там побачити:

– очищене джерело озера Святе та його благоустрій;

– проведення огляду пожовклих сосен для виявлення причин та їх подальшого лікування – ТЕРМІНОВО!;

– європейську під’їзну дорогу й аналогічну дорогу навколо самого урочища;

– пішохідні та велосипедні доріжки;

– альтанки біля озера, лавки та оздоблене місце для обмивання;

– благоустрій самого урочища: прибрані зарослі чагарнику, очищення від сухостоїв тощо;

– на базі колишнього дитячого табору, що знаходиться на території урочища, хотілось би облаштувати еко-готель для туристів і, можливо, кінний двір.

Було б добре наслідувати традиції предків і на велике свято Хрещення Господнього (19 січня) приходити до озера Святе та проводити обряд очищення душі і тіла.

Станом на 25 серпня петицію підписали 51 особа з 250 необхідних.

До кінця збору підписів залишилось 28 днів.

Фото Сергія Гривка

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А де християнська громада ? Де християнські лідери — московський ,київський патріархати ? Чому вони не переймаються цією реліквією? Де грощі пожертв?чому знову влада винна? Лідерство нажаль тільки по будівництву котеджів !

Back to top button