Суспільство

Заробити на чужому горі: чому поліції не цікаві жебраки (Фото)

Мешканці мікрорайону «Музикалка» останнім часом спостерігають жінку ромської національності, яка просить перехожих про допомогу.

У руках циганка тримає фотокартку малюка й скриньку для грошей. Біля фото папірець. На ньому від руки написані дані малюка та його діагноз.

На фото чорнявий хлопчик, щоправда на циганча він мало схожий.

Люди кидають гроші не активно. Дехто навіть свариться із жінкою, мовляв чому вона тут стоїть.  У відповідь жінка навіть «огризається».

Та з ролі не виходить: насуплює брови, зображує відчай.

Продавчині, що торгують наметах неподалік супермаркету, тишком-нишком шепочуть, що ця циганка стоїть тут уже кілька днів.

Запитую, чи й справді у неї хвора дитина. Та на таке запитання жінки лише всміхаються: «Та її привозять і відвозять на автомобілі. Там ще й чоловік біля неї стоїть – придивіться».

Наважуюся підійти до жебрачки. Питаю, хто у неї хворіє? Відповідає, що син. Прошу уточнити діагноз, та жінка щось шепоче не українською мовою. Перепитую ще раз – лише вдивляється в мої очі. Фотографую і знову чую, як вона шепоче якісь лайливі слова.

У цей час до неї підходить якийсь чоловік, що й дійсно чергував неподалік від неї. Щось шепоче їй. Але жінка не відходить.

Не боїться вона й поліцейських патрульних, які зупинили свій екіпаж на парковці поруч із супермаркетом. Та й поліцейським чомусь немає діла до цієї жебрачки. Автомобіль постояв на парковці й поїхав геть. А шахрайка так і залишилася стояти із фотокарткою якогось хлопчика.

Чому поліцейський патруль не реагує на таких шахрайок и намагалися дізнатися у прес-секретаря чернігівської патрульної поліції. Проте на телефонні дзвінки Віталій Копистко не відповів. Можливо на вихідних він не працює.

Речниця Чернігівської міської поліції Наталія Човпило нам пояснила, що жебракування законом заборонене. І варто би було перевірити реальність документів та фото.

«Такий вид шахрайства в Чернігові знову активізується. Нещодавно нашими оперативниками було виявлено шахраїв, що просили у чернігівців гроші. Наче б то на лікування дитини. При перевірці з’ясували, що дитина така дійсно є і діагноз її також. Однак конкретно о цих людей вона не має ніякого відношення. Тобто вони під виглядом благодійної акції просто заробляли на чужому горю», — пояснила Наталія Човпило.

Та біля супермаркету на вулиці Музичній є ще один об’єкт, який мав би зацікавити поліцейських.

В торговому ряду, де продаються ритуальні квіти та вінки, сало та м’ясо – прилаштувався один залізний бутік. На зеленому тлі написано «обмін валюти».

Жодних банківських реквізитів не вказано. Лише винесена скріпка із вказаними курсом обміну. Можливо, це вуличні міняйла так розбагатіли, що навіть приміщення виняйняли.  Адже місце тут вигідне: недалеко оптові бази на вулиці Івана Мазепи. Тут постійно бувають білоруси, що приїздять за різними товарами.

Ще статті по темі

Back to top button