Суспільство

Заступник Куліча побачив «сінгапурське диво»

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко у складі офіційної української делегації взяв участь у реалізації Програми громадського лідерства, проведеної Центром громадського управління Національного технологічного університету Сінгапуру.

У ході програми представники всіх областей України ознайомились із принципами державного управління цієї країни, особливостями економічного та соціального розвитку. Про специфіку своєї країни, її високі економічні та соціальні досягнення українцям розповідали колишні та нинішні міністри Сінгапуру, професори технологічного університету, керівники муніципальних структур.

«Основним принципом побудови успішної в усіх сенсах держави сінгапурці вважають нульову толерантність до корупції, — ділиться враженнями Сергій Сергієнко. — І це стосується як урядовців, так і населення загалом. Тобто важливо не лише не брати, а й не давати хабарів».

Боротися з корупцією, яка на той час була тотальною і хронічною, у Сінгапурі почали у 1959 році з приходом на пост прем’єр-міністра Лі Куан Ю. Для цього було розроблено жорстку і чітку стратегію боротьби. Її правила були й залишаються однаковими для всіх громадян. Винятків чи якоїсь недоторканності немає ні для кого.

Відсутність мінеральних ресурсів, зокрема й придатної для пиття природної води, змусила сінгапурців інтенсивно розвивати науково-технічний потенціал країни, залучати для цього кращих світових фахівців у різних галузях, всіляко стимулювати прихід до країни іноземних інвесторів.

«Завдяки ретельно обміркованому стратегічному плануванню (терміном на 30 років), — продовжує Сергій Сергієнко, — у Сінгапурі досягли і високих соціальних стандартів. Держава постійно заохочує підвищення рівня освіти своїх громадян, допомагає працевлаштуватися (у Сінгапурі практично немає безробіття), реалізує житлові програми тощо. Головна мета при цьому — не лише забезпечити належний рівень життя населення, а й утримати його довіру до органів влади.

Складається враження, що в цій країні до дрібниць продумано все. Наприклад, багатоквартирні будинки заселяються відповідно до національного складу населення: близько 75% — китайці, 15% — малазійці, решта — інші національності. Таким чином вдається уникнути створення «національних кварталів», міжнаціональних конфліктів і популяризувати поняття «громадянин Сінгапуру»».

Освіта там платна. Обов’язковою для вивчення є мова спілкування — англійська. Національні мови вивчаються за бажанням учнів.

Надзвичайно виважено підходять у цій країні й до розвитку транспортної інфраструктури, намагаючись зменшити кількість приватних автівок на вулицях міста і вирішити таким чином цілу низку проблем.

З одного боку, власник авто має сплатити не лише за саму машину, а й за ліцензію на її використання, що коштує понад половину ціни самого автомобіля. З іншого ж боку, мережа громадського транспорту розвинена настільки, що до бажаного місця можна дістатися швидко і без проблем. Скажімо, загальна протяжність колій сінгапурського метро становить близько 760 кілометрів (для порівняння: довжина київського метрополітену — майже 70 кілометрів).

«Коротко переповісти всі нюанси «сінгапурського дива» неможливо, — резюмує заступник голови облдержадміністрації.— І хоч дещо з досвіду цієї країни не можна і не треба реалізовувати в Україні, нам є чого повчитися в Сінгапурі. Однозначно ця поїздка була змістовною і корисною з погляду впровадження економічних та соціальних реформ у державі, формування сучасних, більш ефективних підходів до громадського управління, за що велика подяка її організаторам — МЗС України та депутатській групі Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Республікою Сінгапур».

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button