Суспільство

Здоровий глузд та критичне мислення: студентів чернігівського філфаку вчили медіаграмотності

Який він, інформпростір Чернігівщини, та як фільтрувати все те, що в ньому крутиться, — нещодавня тема розмови представників Департаменту інформдіяльності та комунікацій з громадськістю зі студентами Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

2016_11_04_mediagr_2

Про це ЧEline повідомили у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

В аудиторії — старшокурсники філологічного факультету, які розпочинають вивчати обраний ними новий навчальний курс «Медіаосвіта і медіаграмотність». Цей спецкурс поки запроваджений лише у чернігівському педагогічному виші і розроблений ініціативною групою філологічного факультету.

Поточний тиждень філфак проголосив тижнем медіаграмотності. Ці сім днів студенти спілкувалися з міськими журналістами та активістами. Запросили на розмову і держслужбовців.

2016_11_04_mediagr_4

Детальніше розглянути структуру медіапростору Чернігівщини запропонував начальник відділу співпраці зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерій Сорокін.

Він розповів про кількісні показники ЗМІ в області, окреслив загальний стан її покриття україномовними каналами, а також деталізував особливості реформ, що вплинуть на подальше існування державних та комунальних медіа.

Студенти цікавилися також й тим, як можна перевірити інформацію, розміщену у газеті чи іншому ресурсі.

2016_11_04_mediagr_3

— Медіаграмотність — це не програмування та не інженерія; не потрібна якась спеціальна освіта, щоб стати медіаграмотним. Найголовніше — це здоровий глузд та критичне мислення.

Звісно, допоможе також і певне розуміння того, як влаштовані медіа. Піддавайте критичному аналізу те, що бачите у ЗМІ. Чимало тверджень з новин нескладно самотужки перевірити на достовірність.

Звичайно, для ґрунтовного аналізу потрібен час, але явні фейки чи маніпуляції можна виявити, скориставшись лишень здоровим глуздом та Гуглом,— зауважив Валерій Сорокін.

Ще статті по темі

Back to top button