Суспільство

Житель Чернігівщини виготовляє олію без консервантів і рафінування

Фермер Григорій Фокін із села Сиволож Борзнянського району Чернігівської області власноруч склав олійницю і навчився виготовляти олію з різних культур. Потужність агрегату становить у середньому 130 кг зерна на годину.

Олійний прес витискає олію з будь-якої культури, що має олії. Льон, рижій, гарбузове насіння, соняшник, гірчиця, кукурудза, соя – це ще не повний перелік культур, які встигли пройти через апарат фермера.

Вихід олії залежить від багатьох чинників: вологості, засміченості, олійності зерна. Наприклад, зі свого соняшника в розрахунку на 100 кг збіжжя фермер отримає приблизно 35 л олії. Гарбузове насіння дає 20-25 л зі 100 кг. Якщо соняшник чистий із вологістю 8 % — вихід із одного центнера становитиме 35-40 л олії.

Фокін каже, що якісний продукт можна отримати з будь-якої культури, де є олії. Та все ж найпопулярнішою олією серед населення залишається соняшникова, її замовляє більшість селян. Саму ж культуру фермер називає живою валютою.

Олійниця фермера користується попитом, а секрет популярності його продукції – у технології виготовлення олії. Робить її Фокін дідівським способом – без консервантів і рафінування.

Процес виготовлення олії складається з різних стадій підготовки зерна: спочатку його сушать, потім частину підсмажують – для запаху. У спеціальний бункер засипають висушене зерно, вологість якого має відповідати державним стандартам і не перевищувати 8-10 %. Засипане збіжжя потрапляє під спеціальний прес. Там воно нагрівається і через певний проміжок часу на виході – окремо олія та макуха. Отриману олію відстоюють.

За словами Фокіна, завдяки просмаженню зерна олія виходить запашною – без рафінацій і консервацій. Фермерська олія не піниться й не пригорає, бо в ній немає води.

До рафінації олійного продукту фермер ставиться доволі скептично. Дивують фермера і терміни зберігання так званої заводської олії. Наприклад, лляна олія «живе» максимум три місяці. Звична всім, запашна і смачна, яскраво-помаранчева соняшникова олія зроблена зі смаженого насіння соняшника.

Всі інші – екстраговані, дезодоровані, виморожені та очищені різними способами олії – не несуть жодної цінності для харчування, крім зайвих калорій. Під час такої обробки жиророзчинні вітаміни та мікроелементи втрачаються.

«Продукт за термінами не може зберігатися цілий рік: я не технолог, але розумію, що для цього треба або щось додати, або вбити все «живе» ще на старті. Саме тому будь-яку олію з магазину важко назвати якісною», — додає він.

За матеріалами: propozitsiya.com

Ще статті по темі

Back to top button