Суспільство

Жителі Чернігівщини вкрали газу на 5 мільйонів гривень

Від початку року фахівці ПАТ «Чернігівгаз» зафіксували понад 750 порушень, пов`язаних із несанкціонованим споживанням газу, внаслідок чого підприємству було завдано збитків на майже 665 тис. грн. Із них уже відшкодовано 223,6 тис грн.

Найчастіше до незаконних маніпуляцій із газоспоживанням вдаються власники будівель із великою опалювальною площею, ті, кому вже відключено газ за борги, або підприємці.

Втім, втручаючись в роботу лічильника або здійснюючи під’єднання в діючий газогін в обхід лічильника, недобросовісні споживачі не лише забезпечують собі проблеми з розрахунками на майбутнє, але й наражають на небезпеку себе й навколишніх.

«Зриваючи пломби або самовільно врізаючись у газопровід, окрім додаткових фінансових витрат, які в десятки разів перевищують легальне споживання, порушники закладають на території своїх обійсть справжню «бомбу уповільненої дії», — розповідає директор з безпеки «Чернігівгазу» Сергій Лещенко. – Адже внаслідок непрофесійно виконаних робіт існує реальна загроза витоку газу, що надалі може призвести до вибуху і людських жертв.

Систематичні перевірки з виявлення та недопущення крадіжок газу є одним із найважливіших напрямів роботи газорозподільної компанії. На сьогодні газовики мають в арсеналі сучасні прилади, що в змозі знайти самовільні приєднання.

За фактами втручань фахівці «Чернігівгазу» складають акти про порушення з подальшим механічним від`єднанням газопроводу, за потреби викликаються правоохоронні органи. Далі з порушників стягуються збитки, сума яких розраховується згідно з чинним законодавством.

На сьогодні по Чернігівській області в судовому провадженні знаходяться справи із стягнення збитків за несанкціонований відбір газу різними категоріями споживачів на суму понад 5 млн грн.

Ще статті по темі

Back to top button