Суспільство

Журналісти дізналися, як живе Парафіївська ОТГ (Фото)

Суттєве збільшення надходжень до сукупного бюджету громади, нова якість надання адміністративних і соціальних послуг, збереження та розвиток інфраструктури навіть у віддалених селах (ремонти закладів освіти та культури), поступове вирішення проблеми медичного забезпечення, транспортного сполучення – ці здобутки дають підставу жителям Парафіївської ОТГ впевнено дивитися у майбутнє.

Як триває процес децентралізації на Ічнянщині, на власні очі побачили  чернігівські журналісти під час прес-туру, що пройшов у четвер, 6 квітня.

Як розповіла під час зустрічі ж представниками ЗМІ Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко, ще в квітні 2014р. Парафіївська селищна рада ухвалила рішення про участь у пілотному проекті з об’єднання територіальних громад. А в 2015-му відбулося приєднання до Парафіївської селищної ради ще чотирьох сільських рад – Іваницької, Петрушівської, Южненської і Мартинівської.

Центром ОТГ обрано смт. Парафіївку. Нині на цій території проживають 6023 чоловіків, жінок і дітей. ОТГ включає 18 населених пунктів, тут діють 11 підприємств — сільськогосподарських виробників, три ЗОШ I-III ступенів, п’ять дитячих садочків, музична школа (!), п’ять будинків культури, дві лікарські амбулаторії, чотири ФАПи.

А ще — Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», широко відомий не тільки в Україні, а й за її межами! Тож у перспективі громада має всі шанси успішно розвивати пізнавальний, сільський і зелений туризм.

— Рік нашої роботи в нових умовах доводить, що в фінансовому плані ОТГ перебуває в набагато кращих умовах, ніж ті сільські та селищні громади, що не об’єдналися, — підбиває певні підсумки Валентина Федорівна, яку односельці шанобливо називають «наша Маргарет Тетчер».

— Якщо в 2015р. сумарний дохід всіх п’яти громад становив близько 5,5 млн. грн., то в 2016-му до Парафіївської ОТГ надійшло близько 33 млн. грн. Це завдяки тому, що до ОТГ надходить 60% податку на доходи фізичних осіб. Цей вид податку не отримують  сільські та селищні ради, які не об’єдналися. Ще близько 6 млн. ми отримали  як державну субвенцію на розвиток ОТГ.

Валентина Карпенко з гордістю розповідає про те, що вдалося зробити лише упродовж одного року життєдіяльності об’єднаної громади. Зокрема, торік проведено капітальний ремонт приміщень Іваницької та Парафіївської ЗОШ, Іваницького та Парафіївського ДНЗ №1. Журналісти перевірили, наскільки якісно перекрито дахи приміщень, наскільки комфортніше й тепліше стало діткам після заміни вікон, дверей, утеплення фасадів.

Коштом селищної ради здійснено капітальний ремонт Парафіївського ДНЗ №2, закуплено обладнання, зручні та яскраві меблі, м’який інвентар, посуд, іграшки для дітей.

Додатково обладнано й відкрито ще одну ясельну групу, адже в Парафіївці до цього моменту на черзі до садочків перебувало понад 70 дітей. Завершується капітальний ремонт приміщення Южненського ДНЗ. Внутрішні роботи вже проведені.

За рік, що минув, усі навчальні заклади значно покращили свою матеріально-технічну базу, було придбано чи відремонтовано побутову техніку, комп’ютери, меблі. Два шкільні автобуси підвозять учнів до Парафіївської та Іваницької ЗОШ з навколишніх сіл. Придбано новий автобус, причому 700 тисяч виділила держава, а 700 тис. за програмою «Шкільний автобус» — селищна рада.

Не забувають тут і про «культурну сферу», зокрема, перекрили дах Парафіївського селищного будинку культури. Приділяють увагу питанням благоустрою навіть у невеликих селах. Так, у Петрушівку виділили 36 тис. на вуличне освітлення, 28 тис. — на придбання твердопаливного котла, провели поточний ремонт ДНЗ.

Якщо ж говорити про забезпечення населення медичними послугами, то в найвіддаленішому селі Мартинівка (20 км. від центру ОТГ) у ФАПі за штатом працював один медичний працівник. На прохання людей вирішено виділити кошти з селищного бюджету і тепер Мартинівку обслуговує два медичних працівники, яким наданий ще й автомобіль.

— Ми вважаємо своїм завданням, щоб люди отримували якісні послуги, тому й беремо на себе додаткові повноваження, — розповіла під час спілкування з журналістам Валентина Карпенко. — Серед п’яти ОТГ на Чернігівщині ми перші утворили свій Центр первинної медико-санітарної допомоги, якому підпорядковані всі медичні заклади, розміщені на території ОТГ. Тепер не надсилаємо кошти в район за обслуговування первинною медициною, вони залишаються в об’єднаній громаді.

Якщо звертаються до наших лікарських амбулаторій з інших громад, не відмовляємо. За будь-яких умов лікар має надати хворому повноцінну допомогу. Відкрили денний стаціонар в Парафіївці на 15 ліжок, а в Іваницькій — на 10 ліжок.

В 2015 році в смт. Парафіївка ще діяла районна лікарня. Втім, незважаючи на протести місцевих жителів, Ічнянська районна рада вирішила її ліквідувати. Триповерхова будівля стояла пустою. Депутати ОТГ ухвалили на цій базі відкрити Центр первинної медико-санітарної допомоги.

А буквально днями створили ще й Територіальний центр по наданню соціальних послуг населенню, де діє стаціонарне відділення для тимчасового і постійного перебування самотніх стареньких людей, інвалідів, людей, що потрапили в скрутне становище.

Ми побували у чистеньких палатах, заглянули до їдальні, поспілкувалися з першими підопічними Центру. Крім соціальних послуг, тут надаватимуть і медичні послуги. А 11 соціальних працівників надаватимуть соціальні послуги громадянам вдома.

Поряд з Центром надання первинної медико-санітарної допомоги та Територіальним центром надання соціальних послуг розташований пункт екстреної медичної допомоги, тож з медичним обслуговуванням і наданням соціальних послуг населенню Парафіївської ОТГ, схоже, проблем не виникатиме. Лікарі є, щоправда, на цей момент потрібен лікар-педіатр.

Під час прес-туру ми ознайомилися з структурою виконкому Парафіївської селищної ради. Зокрема, тут створені відділ освіти, відділ бухгалтерського обліку та звітності, фінансово-економічний відділ, центр надання адміністративних послуг, загальний відділ, відділ земельних відносин, архітектури, благоустрою та комунальної власності. Є свій юрист, державний реєстратор, спеціаліст у справах сім’ї, дітей та молоді, в справах культури.

Серед фахівців багато молоді, деякі з них навіть переїхали працювати з Ічні. Житлове питання буде вирішуватися поступово. В адміністрації є вакансія спеціаліста-землевпорядника. Для зручності надання послуг організовані й віддалені робочі місця.

До речі, старостам надано повноваження видавати довідки та проводити нотаріальні дії, але в колишніх сільських радах є посади адміністраторів. Вони приймають пакети документів на призначення субсидій, пільг, виплати по народженню дитини тощо.

Тому жителям не треба їхати в Парафіївку чи райцентр у цих справах. Один раз на місяць селищний голова і спеціалісти здійснюють прийом громадян у колишній сільраді.

— Попереду у нас чимало роботи, чекають вирішення проблеми щодо збору та утилізації сміття в громаді, ремонту вуличного освітлення, надання ритуальних послуг, є проблеми щодо охорони правопорядку, — ділиться найближчими планами Валентина Карпенко.

– Тому вирішили організувати своє комунальне підприємство. На часі питання про створення «муніципальної поліції». На цей рік запланували реконструкцію приміщення Южненської ЗОШ, капітальний ремонт приміщення Будинку культури в с. Южне, в смт. Парафіївка, реконструкцію пам’ятного знаку 504 воїнам, що загинули під час визволення Парафіївки в ході Другої світової війни, реконструкцію адміністративних приміщень в Петрушівці та Мартинівці, капітальний ремонт амбулаторій, ФАПів, доріг, вуличного освітлення.

Розроблена широкомасштабна програма «Качанівка – козацьке коло» з розвитку туризму. Адже наш край – прекрасний і багатий історичною спадщиною. Головне, що ми на правильному шляху, і ми в цьому переконані.

Варто додати, що Валентина Карпенко — член правління Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад, голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад. Саме їй інші голови довірили таку відповідальність, тому що проявила себе як мудрий і справедливий керівник.

Під час прес-туру чернігівські журналісти побували також в садибі «Соколиний хутір» (с. Петрушівка) та поспілкувалися з його колоритним господарем – Миколою Черепом, а також відвідали одне з семи чудес України  — Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», дізналися, чи розпочали туристичний сезон, чи зростає кількість гостей. Ці об’єкти розташовані на території Парафіївської ОТГ.

Джерело: Медіа-Центр «Моє Місто»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button