Новини

Спиртові війни: Тупичів повстав проти свавілля «Укрспирту»

Працівники Ковальовського спиртзаводу, що в Тупичеві Городнянського району, протестують проти свавілля чиновників концерну «Укрспирт». Після зміни його керівництва галузь виявилась паралізованою: атестаційні комісії по всій Україні почали масово звільняти працівників, виробництво зупинилось, підприємства, що були готові до початку нового сезону, так і не запустили потужності. Серед останніх, зокрема, виявився і Тупичівський завод.

Підприємство не працює з 2011-го року. За цей час 70 % штату звільнилося. Залишилась лише незначна кількість охоронців і технічних працівників. І ось після п’яти років простою Тупичів облетіла радісна звістка – завод нарешті запустять. До виробничого сезону готувались ретельно: лагодили обладнання, завозили сировину, почали знову формувати колектив. Але раптом усе застопорилось.

— У нас вже були на руках усі документи, завезли зерно, – ділиться наболілим голова профкому підприємства і водночас заступник директора з технічних питань Олександр Шпак. – Ми повинні були з дня на день запуститись. Залишалось єдине завезти мазут, щоб працювала котельня. Та раптом змінилось керівництво «Укрспирту» і про завод у прямому розумінні слова забули: на контакт із нами ніхто не виходив, на дзвінки не відповідали.

Забули та не зовсім. На підприємство приїхала атестаційна комісія, яку, власне, працівники і зустріли гнівними плакатами та навіть не пустили на територію. Бо на інших підприємствах після відвідин отаких комісій людей просто масово звільняли. Спиртовики переконані: заводи просто хочуть ліквідувати. І така ситуація спостерігається нині по всій Україні.

— В інших областях ще серйозніша ситуація, – запевняє Олександр Шпак. – Там зупиняли вже працюючі підприємства. Ми не працювали, лише збирались запускатись. А там працювали підприємства. Івано-Франківська область, Вінницька – там усе складніше, ніж у нас.

А колектив не збирається здаватись без бою. Олександр Шпак запевнив, що вони звертатимуться по допомогу до органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Підключатимуть і тупичівську громаду, що, до речі, стоїть на шляху об’єднання. А єдине промислове підприємство на її території – це в майбутньому гарантоване джерело наповнення бюджету.

Якщо «Укрспирт» і надалі уникатиме контактів із представниками трудових колективів, ймовірно, вже незабаром вони зі своїми гнівними плакатами пікетуватимуть столичних чиновників. І в такому випадку градус соціального напруження може в рази перевищити градус міцності спирту.

14914705_543874585820416_2068827954_n 14915011_543874589153749_1115168931_n

Ще статті по темі

Back to top button