Спорт

Медальна злива: підсумки другого дня Паралімпійських ігор

Цієї ночі  завершився другий змагальний день Паралімпіади-2016 у бразильському Ріо-де-Жанейро, де 77 українських спортсменів змагалися у дев’яти видах спорту. Українська команда, як і на старті змагань, порадувала своїх уболівальників просто неймовірними результатами. Шість золотих, п’ять срібних, шість бронзових нагород, світові та європейські рекорди – все це досягнення українських спортсменів, котрі не перестають дивувати своїх прихильників.

Найбільше медалей цього дня здобули наші плавці – одразу одинадцять нагород різного ґатунку. Золото у стометрівці на спині здобув Геннадій Бойко. Наш співвітчизник не лише став першим, а ще й показав рекордний результат: 2:08.01. У цьому ж запливі Антон Коль виграв бронзу, поступившись на 0,39 секунди італійцю Франческо Бетелла. Олександр Головко, на жаль, не зміг втрутитися у боротьбу за місце на п’єдесталі, показавши у фіналі п’ятий результат.

У 50-метрівці вільним стилем знову двоє українців здійнялося на п’єдестал пошани. Першим фінішував Максим Кріпак із результатом 23.33 секунди. Другим фінішував господар змагань Феліпе Родрігес. Третім став українець Денис Дубров, якому не вистачило 0,19 секунди, щоб узяти срібло.

Дмитро Залевський здобув золото у стометрівці на спині. Українець пройшов дистанцію за 1:06.66, що стало новим світовим та паралімпійським рекордом. Лише дещиці не вистачило Віктору Смирнову, щоб піднятися на місток пошани разом зі своїм земляком: він програв 0,27 секунди представникам Польщі та США, котрі фінішували з ідентичним результатом. Третій український спортсмен Олександр Мащенко, який був представлений у запливі, прийшов восьмим.

Катерина Істоміна на стометрівці батерфляєм установила паралімпійський рекорд, здолавши дистанцію за 1:09.04.

Продовжують збирати комплекти нагород представники Полтавщини Євгеній Богодайко та Оксана Хруль. Євгеній у другий день записав ще дві медалі: в індивідуальному запливові він став другим, програвши китайському спортсмену, а в командному естафетному запливові 4 по 50 метрів вільним стилем разом із Ольгою Свідерською, Андрієм Деревінським та Вікторією Савцовою завершив заплив третіми. Оксана Хруль поповнила свою скарбничку медалей сріблом у запливові 50 метрів батерфляєм. Українка майже на секунду відстала від переможниці з Британії, котра встановила параліміпйський рекорд – 35.58 секунди. Колега Оксани по команді Олена Федота завершила заплив сьомою.

Сергій Паламарчук став третім у стометрівці на спині. Наш співвітчизник завершив заплив із результатом 1:49.76, програвши кілька секунд представникам Китаю, які посіли першу та другу позиції. Євген Панібратець та Роман Бондаренко, котрі брали участь у фінальному запливові, прийшли до фінішу на п’ятій та шостій сходинках відповідно. Ірина Соцька принесла нашій збірній бронзу в запливові 100 метрів на спині.

Здобули нагороди в актив національної команди і дзюдоїсти. Золото на рахунку Інни Черняк. На своєму шляху до нагороди Інна здолала угорку та кореянку. У фіналі українці довелося позмагатися з бразилійкою Тейшейрою да Сілва. Матч за золото завершився достроковою перемогою нашої співвітчизниці.

Срібло у доробку Дмитра Соловея. Українець стартував з півфіналу, де без проблем переграв представника Кореї. У фінальному ж поєдинку Дмитро не зумів побороти азербайджанця Феруза Саїдова.

У категорії до 81 кг Олександр Косінов здобув бронзову нагороду. А в категорії до 63 кг срібною призеркою стала Ірина Гусєва.

Ще одне золото нашій збірній додав легкоатлет Ігор Цвєтов. Спринтер на дистанції 100 метрів у кваліфікації показав найкращий час і побив світовий рекорд, який було встановлено  2008 року на Олімпіаді  в Пекіні, майже на 7 секунд. У фінальному забігові спортсмен майже повторив результат старого рекорда, подолавши 100 метрів за 12.31 секунди.

У стрільбі з пневматичного пістолета з дистанції 10 метрів  срібною призеркою Паралімпіади в Ріо стала Ольга Ковальчук. Українка потрапила до фіналу через останню, восьму, кваліфікаційну позицію. Та вже у фіналі показала майстерність влучності. Інша представниця України в цій категорії Ірина Ляху не пробилася до фіналу, посівши 15-у сходинку. У чоловічому пістолеті єдиний представник України Олексій Денисюк не зміг пробитися до фінальної стадії, посівши 22-у позицію.

В академічному веслуванні в одиночному розряді до фіналу А потрапив Роман Полянський. У першому запливі на 1000 метрів Роман посів першу сходинку, що дає йому право на прямий вихід до фіналу. Дистанцію спортсмен подолав за 4:44.70. Фінал А відбудеться 11 вересня.

У змішаних двійках Ірина Кириченко та Ярослав Коюда будуть змагатися за потрапляння до фіналу. У своєму запивові український тандем показав третій результат.

У змішаних четвірках українцям також ще доведеться поборотися за вихід до фіналу. Володимир  Козлов, Ірина Яринка, Максим Жук, Олександра Янкова, та Олександр Білоножко фінішували п’ятими, тому сьогодні в них буде ще одна нагода поборотися за вихід до призового фіналу.

Українки у сидячому волейболі здолали нідерландок – 3:2. Перші два періоди українки програли 21:25 та 22:25. Але вже у третьому із солідним запасом здобули перше очко (25:13) і вже до кінця перемоги не віддали 26:24 та 15:13.

Загалом в активі української команди вже 26 медалей (7 золотих, 6 срібних та 13 бронзових). Після двох днів змагань наша команда в медальному заліку зробила ривок із 9-ої на 3-ю сходинку.

Джерело: День

Ще статті по темі

Back to top button