Війна

Вбиті росією: пенсіонер помер у шкільному підвалі села Ягідне

Павлові Даценку було 86 років. Він помер у шкільному підвалі села Ягідне на Чернігівщині, де російські окупанти силоміць утримували 367 людей. 10 полонених померли від нестерпних умов. Їхні прізвища записали на стіні підвалу.

Павло народився на Хмельниччині. Закінчив школу, відслужив строкову службу, одружився, народилося двоє доньок. У 16 років старша поїхала навчатися до Чернігова. Їй дуже сподобалося місто, вона розхвалювала його перед рідними. Так решта сім’ї теж перебралася на Чернігівщину. Оселилися в Ягідному, там була робота і давали безкоштовне житло.

Спочатку родина жила в державному будинку. Потім отримали місце під забудову, де Павло власноруч збудував дім.

Він багато всього майстрував із дерева. Коли вийшов на пенсію – робив грубки селянам. У 2022 році планував утеплити будинок, щоби повністю відмовитися від споживання газу.

Павло Даценко займався спортом. Любив чаї з трав, цікавився народною медициною. Ще у 84 роки саморобним плужком орав город, возив дрова.

Востаннє онук Олександр Рень бачив дідуся 19 лютого, напередодні війни.

«Дід казав мені, що російські окупанти будуть гіршими за німецьких солдатів під час Другої світової. Його батьків розкуркулили і відправили на Соловки свого часу. Він із дитинства розумів, чим є Росія. Потім ми зідзвонювалися. Востаннє говорили четвертого березня. Наприкінці розмови дідусь сказав, що, може, вже й не побачимося», – розповів онук.

5 березня 2022 року російські солдати наказали Павлові Даценку йти до шкільного підвалу. Звідти він двічі ходив додому, хотів там залишитися. Але окупанти не дозволили. Востаннє прийшов до підвалу сумний і нахмурений. Олександр припускає, що його дідуся побили окупанти. Невдовзі самопочуття Павла погіршилося. Він перестав виходити надвір, згодом почав марити, а за ще кілька днів, 20 березня, помер.

«Після звільнення села я перепоховав дідуся. Коли ексгумували тіло, його годинник на руці ще працював. Не час йому було помирати, не час», – сказав Олександр.

У Павла Даценка залишилося двоє дітей, онуки та правнуки.

Джерело: Меморіал: вбиті росією

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button