Краса та здоров'я

Анемія: корисні та заборонені продукти

Анемія – це зниження гемоглобіну і кількості еритроцитів в одиниці крові. Проявляється загальною слабкістю, підвищеною стомлюваністю, сонливістю, серцебиттям, запамороченням, задишкою.

Через різноманітність видів анемії першим кроком у лікуванні повинна бути не самодіагностика, а здача аналізу крові та похід до лікаря.

У разі виявлення патології варто запастися не тільки призначеними спеціалістом препаратами, а й перейти на лікувальне харчування – воно спрямоване на відновлення вмісту заліза і речовин, що беруть участь у формуванні гемоглобіну й еритроцитів у крові.

Основними принципами цієї дієти буде баланс необхідних для нашого організму речовин: необхідно збільшити кількість споживаних білків – вони потрібні для кращого засвоєння заліза, побудови еритроцитів і сполук гемоглобіну; знизити споживання жирів – вони, навпаки, погіршують процес кровотворення, тому кількість жирів при анемії необхідно знизити. А ось вуглеводи жодної ролі не відіграють, тож їх споживання можна не обмежувати, але все-таки слід уникати легкозасвоюваних вуглеводів. Необхідно збільшити споживання продуктів, що містять вітаміни С і В12, фолієву кислоту і, звісно, споживати продукти, багаті залізом.

То які продукти варто додати до свого раціону для профілактики і лікування анемії?

Насамперед варто звернути увагу на продукти з дуже високим вмістом заліза (3 і більше мг) — свинячу, курячу, яловичу печінку, м’ясо кролика, ягняти, індички, язик яловичий. А також крупи – гречану, пшоняну, ячну, вівсяну. Особливо багато заліза в чорниці. А серед фруктів на залізо багаті персики. І достатньо заліза в ікрі осетрових риб.

Вітамін В12 міститься у великій кількості в телячій і яловичій печінці, устрицях, ікрі, оселедцях, яєчних жовтках.

Фолієва кислота є в бобових, моркві, зелених листових овочах, апельсинах, горіхах, бананах, висівках, а також м’ясі, свинячій та яловичій печінці, молочних продуктах.

Варто пам’ятати і про деякі заборони – чорний міцний чай, наприклад, заважає всмоктуванню заліза в кишечнику.

Харчування при анемії повинно бути різноманітним і повноцінним, а також обов’язково застосовуватися лише паралельно з медикаментозними препаратами, призначеними вашим лікарем. Збалансуйте свій раціон і будьте здорові!

Лікар-онкогематолог Чернігівського обласного онкологічного диспансер Оксана Циган

Ще статті по темі

Back to top button