Краса та здоров'я

Біль у спині: перші дзвіночки серйозних проблем

Мабуть, важко знайти людину, яка хоч раз би не відчувала болю в спині, особливо в її нижній частині.

Звісно, переважно більшість із нас не вважає це проблемою і намагається за допомогою медикаментів позбутися неприємних відчуттів.

Але біль, що з’явився вперше і зник через деякий час, може свідчити про певні серйозні негаразди зі здоров’ям. Тому нехтувати цими симптомами не варто, а треба, звернувшись по консультацію до лікарів, з’ясувати, чому ж болить спина, чим лікуватися і як поводитися далі?

 — Існує сто і одна причина болю у спині, і більшість із них свідчать про те, що з вашим хребтом щось не так, – стверджує лікар-невропатолог лікарні УМВС України в Чернігівській області Вікторія Михневич. — Це можуть бути як анатомічно-вроджені проблеми (аномалії розвитку хребців), так і набуті захворювання – остеохондроз, спондильоз, дистрофічні зміни у тканині хребця тощо.

Крім того, травматичний біль у хребті може все життя супроводжувати людину, яка постраждала в автоаварії чи в інших пригодах. В окрему групу можна виділити біль, що виникає внаслідок запальних процесів та онкологічних захворювань.

Хай би там що, біль у хребті посідає друге місце серед причин втрати працездатності. За статистикою, мало не кожна третя людина відчуває той чи інший біль у спині.

Наприклад, у людини, яка має астенічний тип тіла, перший біль у спині частіше виникає у віці 15-20 років, у нормостеників – у 25-30 років, а ті, хто має зайву вагу і все життя належали до гіперстенічного типу, відчувають перші симптоми у старшому віці.

Звісно, йдеться про біль, не пов’язаний із травмами та серйозними захворюваннями кісток, суглобів і хребта, а про біль, що виникає внаслідок нездорового способу життя.

Якщо ви відчули біль у хребті – обов’язково зверніться до невропатолога, який за допомогою сучасних методів діагностики з’ясує причину та характер болю і призначить лікування.

Головне – не зволікати, адже що раніше на вашу проблему зверне увагу спеціаліст, то легше буде запобігти ускладненням і вилікувати хворого.

Сучасна медицина володіє ефективними методами лікування болю та причин його появи. Окрім медикаментозної терапії, невропатологи широко використовують і фізіотерапевтичні методи – водолікування, лікувальну фізкультуру, мануальну терапію, голкорефлексотерапію (до речі, дуже дієвий метод позбутися захворювань хребта), інші методи, що базуються, зокрема, на дослідженнях народної нетрадиційної медицини.

— Постулат «рух – це життя» в усі часи залишається актуальним, – продовжує Вікторія Михневич. – З’ясовано, якщо людина веде активний спосіб життя, ризик появи болю у спині зводиться практично до нуля.

Ті, хто хоче позбутися таких неприємних симптомів, після консультації з лікарем повинні хоч би на деякий час відмовитися від поїздок у транспорті, а намагатися більше ходити пішки.

Влітку є унікальна можливість позбутися болю, плаваючи у водоймах, адже під час плавання задіяні великі групи м’язів, що тримають хребет. Відтак, у ньому покращується кровообіг, поступово зникають небажані відкладення між хребцями, а сам хребет стає гнучкішим.

І ще – сидячий спосіб життя та гіподинамія аж ніяк не сприяють здоров’ю хребта. Тому молоді, чоловікам і жінкам обов’язково необхідно займатися фізкультурою – достатньо хоча б 10 хвилин на день активних рухів, нахилів голови, поворотів тулуба, щоб зняти зайве навантаження на хребет.

Крім того, варто потурбуватися про те, щоб ваше спальне місце було твердим, а подушка не дуже великою та м’якою – спочатку вам буде незвично спати на твердому, а потім, коли ви відчуєте значне полегшення, зрозумієте, що це один із ефективних методів позбавлення негараздів із хребтом.

Отже, дослухайтеся до порад спеціаліста і тримайте себе в здоровому тонусі!

Ще статті по темі

Back to top button