Краса та здоров'я

Червона ікра: як не зіпсувати здоров’я, настрій і святковий стіл

Як правильно вибрати червону ікру?

За різними підрахунками, до 60 % червоної ікри, що продається в Україні, – контрафактна продукція.

Про це ЧEline повідомили у прес службі Асоціації рибалок України.

Але, попри все, вона користується попитом, адже червона ікра не тільки смачна, а й поживна. У ній містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30 % білка, що легко засвоюється організмом, тож за цими характеристиками ікра перевершує багато продуктів, зокрема й м’ясо.

Асоціація рибалок України попереджає: купуючи червону ікру, треба бути уважним, щоб контрафактний товар не зіпсував святкового настрою.

Вибираєте фасовану червону ікру? Візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині щось булькає, то від покупки краще відмовитися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно та без пустот. Зверніть увагу на дату пакування ікри.

Видобуток червоної ікри триває в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, отже, солили ікру морожену або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і в жодному разі не повинна бути роздутою. Маркування на кришці має бути проштамповане зсередини. Якщо цифри втиснули всередину – перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника.

Вибираєте червону ікру в жерстяній банці чи скляній? Віддайте перевагу склу. Прозоре скло дає змогу роздивитися колір, розмір і якість зерен червоної ікри. Якщо ікра червона наче вкрита інеєм – вона фальшива.

Купуєте червону ікру на вагу? Зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної та не приставати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожий на злиплу безформну масу – від покупки краще відмовитися.

Перед покупкою обов’язково поцікавтеся в продавця, коли відкрили посуд з ікрою. Здебільшого на вагу червона ікра надходить у пластиковій тарі від 0,5 кг до 5 кг. Ікра – швидкопсувний продукт, після відкриття ємності термін її зберігання 24 години.

Для продовження її придатності недобросовісні продавці додають до ікри емульгатори. Після таких маніпуляцій ікра може стати небезпечною для здоров’я.

Якщо можна вибрати, то купуйте ікру першого сорту, зроблену за ДОСТу. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби, всі ікринки приблизно однакового діаметру, без пошкоджень, пружні. Звертайте увагу на склад. Першим інгредієнтом у складі має бути ікра. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6%.

Колір та смак ікри – вибираємо кращу

Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра – кетова. Колір її оранжевий із червоним проблиском, ікринки доволі дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, отже, вона перезріла і втратила смак.

Друге місце – в ікри горбуші. Її ікринки оранжевого та світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою. І зверніть увагу: якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою.

Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили – справжню чи штучну, проведіть простий експеримент. Киньте 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою. Штучна ікра в окропі розчиниться.

Правила зберігання ікри

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Але в жодному разі не ставте в морозильник – зерна ікри потріскаються і перетворяться на пюре. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту, але робити це чи ні – вирішувати вам.

Ще статті по темі

Back to top button