Краса та здоров'я

Фреш і «треш»: у чому небезпека свіжовичавлених соків

Людина не може існувати без вітамінів – хімічних сполук, що беруть активну участь в обміні речовин і сприяють зміцненню захисних сил організму.

Особливої актуальності вітаміни набувають саме взимку, коли ми змушені боротися зі збудниками застудних захворювань і відчуваємо дефіцит свіжого повітря та сонячних променів.

На вітаміни, безперечно, дуже багаті овочі, фрукти, зокрема, цитрусові, про вміст вітаміну С в яких складають легенди. Здавна вважається, що, наприклад, один апельсин здатен забезпечити добову норму вітаміну С, а кілька мандаринок, які людина щодня з’їдає протягом місяця, можуть врятувати людину від ймовірної застуди.

Утім, дехто не зупиняється на дозованому вживанні апельсинів, мандаринів, грейпфрутів і лимонів, а готує фреші – свіжовичавлені соки одразу з кількох плодів, намагаючись за один раз компенсувати дефіцит вітамінів.

«Захоплюватися фрешами не варто, особливо людям, які мають хронічні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, — стверджує головний дієтолог управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Микола Потатуркін. — А дітям до 5-ти років я взагалі не рекомендував би вживати фреші, адже вони містять безліч фруктових кислот, що агресивно впливають на травну систему дитини».

Також лікар радить: дітям до 3-х років узагалі не варто давати цитрусові, бо вони можуть спричинити не тільки проблеми зі шлунком, а й викликати алергічні реакції.

«Якщо дорослі не можуть обійтися без фрешів, то свіжовичавлений сік необхідно розвести кип’яченою водою. Тільки тоді такий напій може принести користь нашому організму в умовах зимового дефіциту вітамінів», — запевняє Микола Потатуркін.

Отже, може вітчизняні виробники соків і соковмісних напоїв мають рацію, коли насичують ринок України продуктами, в яких власне соку обмаль…

Ще статті по темі

Back to top button