Краса та здоров'я

Із цієї рослини не звариш борщу: як боротися з «помстою Сталіна»

Тепла та спекотна погода з підвищеною вологістю повітря якнайкраще сприяє розвитку та вегетації всіх без винятку рослин і, на жаль, отруйних також. Саме до отруйних представників флори і належить рослина, що здатна не лише спричинити певні негаразди здоров’ю людини, а й надовго вкласти на лікарняне ліжко.

Йдеться про борщівник Сосновського, який зустрічається практично на всій території України і, зокрема, на Чернігівщині. Луки, поля, лісосмуги, береги річок і боліт надзвичайно багаті на борщівник, який, до речі, своїм виглядом дуже схожий на гігантський кріп, адже має зонтичну верхівку, міцний стовбур і широке листя.

8176_27082013[1]Начебто нічого страшного, звичайний красивий кущик, який ще й приємно пахне… Утім, бережіться його і, якщо побачите, обходьте, так би мовити, десятою дорогою, бо ця реліктова рослина настільки агресивна, що при контакті з нею у вас залишаться неприємні враження на все життя.

Ні, вона не така жорстока та підступна, як рослина-вбивця з роману Джона Уїндема «День трифідів», борщівник не позбавить життя одразу, а лише змусить переглянути ваші погляди на флору Полісся. Як сказав один із постраждалих від борщівника житель області: «якби я знав, що таке борщівник, краще доторкнувся б до якогось дерева, що росте в Амазонії».

То чим же він такий страшний, цей борщівник Сосновського? Справа в тім, що ця рослина містить фітосенсибілізуючі речовини, які чинять токсичну дію на шкіру людини.

Крім того, його сік викликає спочатку малопомітне подразнення, як від кропиви, а потім воно займає дедалі більшу площу, чому сприяють сонячні промені. Таким чином, у людини з’являється опік шкіри 1-3-го ступенів, що вже на другу добу набуває вигляду хімічного опіку з пухирями. Місця уражень важко загоюються, спричиняючи загострення інших дерматологічних захворювань. Потім приєднується лихоманка, безсоння, сухість у роті, іноді блювота та понос. А от у людей, які мають схильність до алергії, можлива поява набряку Квінке – стану, який вилікувати здатні тільки в реанімації.

«Мало не щотижня до нас влітку звертаються люди, які відчули на собі токсичну дію борщівника, — стверджує головний лікар Чернігівського обласного шкіро-венерологічного диспансеру Ігор Пономаренко. — І це не дивно, адже він росте практично скрізь. На початковій стадії захворювання ми можемо полегшити стан постраждалого шляхом застосування десенсибілізуючої терапії. Утім, вживання алкоголю, жирної їжі, загальне ослаблення організму, пізнє звернення сприяють тому, що хвороба набуває важких форм, і тоді тільки інтенсивне лікування у відповідних відділеннях повертає людину до життя. Тому порада тільки одна – бути уважними під час перебування на лоні природи. Якщо ви побачили борщівник – а не помітити його неможливо – в жодному разі не торкайтеся його, особливо стовбура, на зламі якого може з’явитися сік. Краще знайдіть інше місце для відпочинку».

Ще років 15 тому в Україні інтенсивно боролися з борщівником, його просто знищували. Тепер, на жаль, цим займаються лише в деяких фермерських господарствах, таким чином дбаючи про безпеку своїх співробітників. Тож контакту з цією агресивною рослиною краще запобігти – не матимете проблем зі здоров’ям.

Ще статті по темі

Back to top button