Краса та здоров'я

Лікарська допомога: букет рослин, які можна знайти на Чернігівщини

Чернігівщина – регіон, що здавна славиться своїми лікарськими рослинами. За спостереженнями ботаніків, на території Північного Полісся росте близько трьох тисяч видів трав, кущів і дерев, які мають не лише лікувальні властивості, а й здатні суттєво продовжити життя людини та ще й вивести його на якісний рівень.
Первоцвіт весняний, підсніжний тюльпан, чебрець звичайний, чорна бузина, весняний горицвіт, буркун лікарський – це назви тільки деяких рослин, що вже давно оселилися на Чернігівщині.primula-veris

На жаль, пересічні громадяни здебільшого не знайомі з лікувальними властивостями цих та інших рослин. А от спеціалісти з народної медицини стверджують: під нашими ногами – на полях, луках, у лісі, в городі, на присадибних ділянках, – росте стільки природних ліків, що вони здатні відновити здоров’я навіть після дуже серйозних захворювань, які традиційна, офіційна медицина здебільшого відмовляється лікувати.

«Мабуть, більшість жителів нашого краю навіть і не здогадується, що, наприклад, відновити чоловіче здоров’я допоможе звичайна молода капуста», – стверджує відомий на Чернігівщині спадковий народний цілитель, травознай і письменник із Бахмача Іван Просяник.

«Адже недарма маленьким дітям кажуть, що їх знайшли у капусті. Чоловікові навіть похилого віку, звісно, якщо він не хворіє на онкологію статевої системи, достатньо випивати щодня сік свіжої весняної капусти – і через деякий час він відчує в собі сили і потяг до протилежної статі. Секрет простий – корінці капусти мають велику кількість як вітаміну С, так і молочної кислоти, що дуже сприяє саме чоловічому здоров’ю. Окрім того, капустяний сік здатен вилікувати панкреатит, запобігти розвитку онкологічних захворювань», — розаовів він.

Справжньою скарбницею вітаміну С, що вкрай потрібен виснаженому після тривалої зими організму, Іван Просяник вважає і первоцвіт весняний, або, як його звикли називати, примулу.

» Як казав мій тато, – продовжує цілитель, – первоцвіт допомагає від «ста і дванадцяти недужей», бо він є замінником шипшини (яка у квітні ще не вродила) в будь-яких лікарських зборах. Активна речовина в первоцвіті – це сапонін, що позитивно впливає на обмін речовин. Висушені листя та корені примули допомагають при артритах, артрозах, бронхітах, запамороченнях, навіть при дитячих нервових захворюваннях. Відвар примули варто пити хоч би раз на тиждень, і ви відчуєте припливи сил», — розказав Іван Просяник.

Теплої місячної ночі на лісовій галявині можна зібрати чебрець – потужний засіб від пиятики. Цю рослину, зігріту Божим духом, разом із суцвіттям жовтого буркуна, травою перцевої м’яти та соком одного лимона слід настояти одну ніч у духовці та вживати по дві столові ложки за 20 хвилин до їжі протягом трьох-чотирьох тижнів. Тоді жінка, у якої чоловік має потяг до горілки, зітхне з полегшенням.

04758947

Не нехтуйте чорною бузиною, яка за своїми оздоровчими властивостями стоїть попереду всіх ягідних рослин. З бузини цілюще все – коріння, кора, листя, квіти, ягідки. Їх відвари здатні покращити обмін речовин, вилікувати проблеми із жовчним міхуром, невралгію, подагру, артрити, позбавити набряків. А сушене коріння бузини може покращити стан хворого на цукровий діабет.

lіkuvalnі-vlastivostі-buzini-chornoi

Збирайте справжні природні подарунки весни, робіть із них запас на весь рік і будьте здорові, а відтак – радісні та сильні!

Ще статті по темі

Back to top button