Краса та здоров'я

Літо на порозі: як уберегтися від теплового та сонячного ударів

Цьогорічна весна не балувала нас теплом. Комфортні дні, коли українці не вдягали теплий одяг, а аграрії не думали, як врятувати врожай від вимерзання, можна перелічити на пальцях однієї руки.

На щастя, жарт про те, що перезимували весну – перезимуємо й літо, не справджується. З перших червневих днів літо, як годиться, заявило про свої права, коли стовпчики термометрів підіймаються вище +30.

Здавалося б, ось нарешті дочекалися сонячної й улюбленої багатьма пори року. Та не все так радісно, як здається на перший погляд. Адже літо – це не тільки сезон відпусток, відпочинку біля водойм і засмаги. Часто через сильну спеку і палюче сонце радіти життю на повну заважають проблеми зі здоров’ям. А тепловий чи сонячний удари можуть вразити взагалі будь-кого, навіть фізично міцних людей.

Так ось, у Чернігові вже в перші спекотні дні людям ставало зле просто посеред вулиці або в транспорті.

За словами лікарів, такі випадки для Чернігівщини – не рідкість. Медикам «швидкої» доводиться надавати допомогу, як кажуть, і старим, і малим. Прикрість трапляється або через загострення хвороб, або через власну недбалість, коли, перебуваючи під палючими сонячними променями, люди нехтують фаховими попередженнями. Тож, щоб не потрапити на лікарняне ліжко, варто в спекотний літній полудень не виходити на вулицю без потреби, вживати якомога більше рідини, носити одяг по сезону, а до людей похилого віку і дітей ставитися з особливою увагою, тому що саме вони є тією групою ризику, яка особливо схильна до небезпеки отримати тепловий або сонячний удар.

Важливо навчитися розрізняти тепловий та сонячний удари, щоб зуміти правильно надати першу допомогу.

Вони між собою схожі, але відрізняються ознаками виникнення.

Сімейні лікарі розповідають, що тепловий удар виникає через перегрів організму від високої температури повітря, надто задушливої погоди і тепле чи дуже некомфортне вбрання.

Натомість сонячний удар провокує тривалий і інтенсивний вплив сонячного випромінювання на організм. Причиною сонячного удару є виключно пряма дія сонячних променів на голову.

Сонячний удар – це проблема, яка може виникнути виключно в літній період, тоді як тепловий удар можна отримати і в закритому приміщенні, де низька вологість і висока температура повітря. Хоча варто зазначити, що обидва ці явища притаманні швидше теплій порі року.

Тож якщо людина відчуває запаморочення, головний біль, занепад сил, прискорене серцебиття, нудоту, її кидає у холодний піт, або почервоніла шкіра, це симптоми теплового і сонячного ударів. У критичних випадках людина під дією сильного тепла чи сонця може втратити свідомість, а температура тіла може підвищитися до 41°С.

Зазвичай тепловий удар починається раптово, але інколи до його початку з’являються деякі неприємні симптоми у вигляді м’язового болю, яскраво вираженого відчуття спраги тощо. Потім пульс частішає, інколи стає аритмічним, шкірні покриви неприродно сухі і гарячі, артеріальний тиск знижується, з’являється задишка. У тяжких випадках температура тіла підвищується вище 40°С і виникають ознаки того, що уражається нервова система: зіниці розширюються, м’язовий тонус порушується, з’являються судоми, може навіть трапитися мимовільне сечовипускання або дефекація. Доволі часто тепловий удар протікає на тлі носових кровотеч, блювоти, діареї, анурії (затримки виділення сечі).

Якщо все ж неприємність трапилася, найголовніше – якомога швидше помістити хворого в більш холодне місце, щоб охолодити організм. Ідеальний варіант – це ванна з температурою води 18-20°С, але може бути також і звичайне змочування шкірних покривів постраждалої людини водою кімнатної температури та м’яке обдування (повітря має бути теплим). За можливості на голову треба покласти лід. Важливо знати, що в момент охолодження людина може проявляти ознаки різкого психічного рухового збудження.

Якщо тепловий чи сонячний удар стався на вулиці, то потерпілого необхідно негайно помістити в тінь, максимально звільнити від одягу, щоб шкіра охолоджувалася, і вкласти так, щоб ноги були розташовані вище голови. Якщо людина перебуває у свідомості, то корисно пити воду кімнатної температури дрібними ковтками.

Якщо потерпілий втратив свідомість, його обов’язково треба доставити до медзакладу для подальшого обстеження й лікування.

Існують профілактичні поради, як правильно вибудовувати розпорядок дня і питний режим. Вони сприяють запобіганню перегрівання та зневодненню. Це тіньові укриття від потрапляння на тіло прямих сонячних променів, установка в приміщеннях систем кондиціонування, настільних, підлогових, настінних вентиляторів, можливість скористатися душовою установкою для охолодження тіла тощо.

Одним із найважливіших моментів профілактики теплового удару є запобігання зневодненню організму. У спеку бажано уникати підвищення фізичного навантаження, а також посилених занять спортом і пити якомога більше рідини. Однак це не повинні бути алкогольні напої, міцний чай або кава. Воду треба не тільки пити, а й обтирати нею (мокрими серветками чи рушником) шкіру. Виходячи на вулицю в спекотний день, перевагу варто віддавати одягу з легких, бажано натуральних матеріалів світлих тонів, а також пам’ятати про головний убір.

Людям похилого віку та дітям під час підвищеної сонячної активності (12-15 годин) краще зовсім утриматися від прогулянок на свіжому повітрі, знаходитися в цей час на пляжі взагалі не рекомендується. Перш ніж сісти в салон автомобіля, що стояв під відкритим небом у сонячний день, треба спершу відчинити всі двері для наскрізного провітрювання. Крім великої кількості рідини в спекотні дні, треба їсти якомога більше фруктів і овочів.

Виконуючи ці прості рекомендації, навіть в умовах аномальної спеки можна зберегти своє здоров’я та здоров’я своїх дітей. І сповна насолодитися довгоочікуваним літом.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button