Краса та здоров'я

«Морозенко» лютує на Чернігівщині

Морозна погода вкладає на лікарняні ліжка людей: нині в опіковому відділенні обласної лікарні з обмороженнями різного ступеня перебувають 16 жителів Чернігівщини. За словами завідувача відділення Віктора Яременка, переважна більшість пацієнтів – люди похилого віку, а також ті, хто вже давно залежить від етанолу.

«Саме на таких громадян мороз діє якнайгірше, – стверджує лікар. – Адже в них слабкі судини, зокрема капіляри, що під дією низької температури повітря спазмуються, а іноді й «плавляться». Тому єдине, що ми можемо їм «запропонувати», – це ампутацію пальців на руках і ногах, а також ампутацію стопи. Саме таких людей, які мають обмороження в занедбаних стадіях, до нас привозить «швидка» як з обласного центру, так і з районів. Найгірше те, що люди звертаються до медиків уже тоді, коли тільки радикальні оперативні втручання здатні врятувати життя людині».

Аби не стати пацієнтом опікового відділення та не потрапити на операційний стіл до лікарів-комбустіологів, варто дотримуватися доволі простих правил:

—        Одягатися згідно з погодою, причому краще це робити за принципом «капустяного качана», тобто кілька шарів теплого одягу зможуть якнайкраще зберегти тепло:

  •  Взуття не повинно здавлювати пальці ніг, аби не погіршувати в них кровообіг;
  • Теплі шкарпетки з натуральної бавовни здатні добре зігріти ноги;
  • У жодному випадку не зігріватися алкоголем, що, навпаки, сприяє переохолодженню;
  • Якщо ви відчули, що змерзли, необхідно якнайшвидше потрапити в тепле приміщення або в пункт обігріву;
  • Коли прийшли додому, зігрівайтеся теплими напоями і ніколи не використовуйте для швидкого обігріву кінцівок гарячу воду. У такому випадку ви тільки нашкодите судинам.

Ще статті по темі

Back to top button