Краса та здоров'я

На Чернігівщині кожна четверта подружня пара – безплідна

Раннє статеве життя, недотримання інтимної гігієни, шкідливі звички, невміння правильно реагувати на стрес, обтяжена спадковість – це лише деякі з чинників, що унеможливлюють народження дітей у молодих і не тільки.

Причому така ситуація характерна не тільки для нашої області, а й для всієї України, зокрема для регіонів, яким притаманний високий темп життя.

Утім, саме Чернігів було обрано місцем проведення «круглого столу» щодо проблем репродуктивного здоров’я, адже в області і без того протягом останніх 10-15 років спостерігається від’ємний приріст населення.

Учасники засідання – лікарі-гінекологи та репродуктологи – наголошували, що теперішні сучасні медичні технології здатні подарувати безплідній родині дитину за допомогою екстракорпорального запліднення, внутрішньоматкової інсемінації та інших методів, що базуються на потужній науково-практичній базі.

Звісно, здебільшого такі маніпуляції здійснюються в провідних клініках Києва, Харкова, Одеси. Втім, і Чернігів у цьому не «пасе задніх» – Чернігівський пологовий будинок, його Центр планування сім’ї активно працюють над збереженням репродуктивного здоров’я населення.

За словами завідувача Першого гінекологічного відділення пологового будинку Олега Матвейка, в області протягом останніх 10-ти років спостерігаються сталі тенденції щодо причин безпліддя.

– Це і запальні процеси в статевій системі, особливо такі, що виникають у молодому віці. Потім на перше місце виходять гормональні порушення, ендометріоз, зміни, обумовлені доброякісними новоутвореннями. Саме запальні процеси в статевій системі жінок – об’єкт нашого інтересу. Ми завдяки технологіям здатні їх вилікувати та дати надію жінці на появу дитини.

– Дедалі частіше причиною подружнього безпліддя стають проблеми із чоловічим здоров’ям, – наголошує київський гінеколог Олександр Микитюк. – Саме чоловіки не вміють адекватно реагувати на стрес, не дотримуються режиму дня, через важку роботу не здатні налаштувати себе на ефективний відпочинок. Та ще й куріння і вживання алкоголю створюють невтішну перспективу взагалі не мати дітей. Таким чином, можна із впевненістю констатувати – проблема третини безплідних пар полягає в чоловіках.

– Запобігти безпліддю (а безплідним вважається подружжя, яке не має дітей протягом одного року активного статевого життя без засобів контрацепції за умови, що вік жінки не перевищує 35 років) дуже просто, – запевняє його колега Тарас Хомета.

– Достатньо дотримуватися деяких рекомендацій: займатися подружнім сексом не 3-4 рази на день, як це буває у молодят – у такому випадку змінюється чоловіча спермограма, – а не більше 4-х разів на тиждень, уникати вживання алкоголю, особливо пива, що й поготів може призвести до імпотенції. Жінкам не можна курити, адже тютюн негативно впливає на фертильні гормони. Звісно, необхідне як повноцінне харчування, так і повноцінний відпочинок перед тим, як пара планує зайнятися коханням.

Гінекологи запевнили: попри те, що ситуація з безпліддям викликає занепокоєння як самих подружніх пар, так і лікарів, останні здатні допомогти 90 % пар, які бажають мати дітей. Вони для цього мають як технології, так і низку спеціальних програм. Отже, не зволікайте зі зверненням до кваліфікованих медиків, які обов’яково допоможуть відчути радість від появи та виховання дитини.

Ще статті по темі

Back to top button