Краса та здоров'я

Не дай собі «засохнути», або Що та скільки варто пити у спеку

Коли стовпчик термометра сягає спекотливих 30-35 градусів за Цельсієм, наші думки  тільки про воду, вірніше про те, як швидше охолодитися за допомогою напоїв.

Нині  майже всі знають, що людині обов’язково треба випивати щодня 1,5-2 літри  води.

А як же бути влітку, адже  цієї пори року пити хочеться постійно? Чи треба збільшувати кількість рідини?

—  Ні, не варто , треба, як і  іншої пори року випивати ті ж самі  півтора-два літри  чистої води, —  стверджує головний  дієтолог Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Микола Потатуркін.

— Справа в тім, що організм  і без того складається здебільшого з рідини. Тому чи є необхідність зчиняти «насилля» над  організмом, намагаючись влити в себе  велику кількість рідини?

Через надмірне вживання води людина відчуватиме неабиякий дискомфорт, особливо ввечері, коли на ногах можуть зявлятися набряки, а вранці – головний біль, нудота та загальне погіршення самопочуття. 

Такі стани часто-густо  даються взнаки саме під час неконтрольованого вживання рідини  у спекотливу погоду. Тому  я раджу практично не змінювати режим пиття, а переглянути «асортимент» напоїв, яким необхідно приділити  увагу літньої днини.

До речі, дієтологи радять  самостійно визначати  кількість рідини, необхідної для нормального самопочуття за простою формулою – 20 мл рідини на кожен кілограм ваги. Тобто, якщо людина важить 70 кг, то їй необхідно приблизно півтора літра води ( без урахування іншої  рідини, що міститься, наприклад, у  перших стравах, які ми вживаємо  під час обіду).

У спеку перевагу слід надавати очищеній мінеральній воді без газу, -продовжує  Микола Потатуркін, — така  вода добре засвоюється організмом на відміну від  газованої, яка містить безліч вуглекислоти, що  може спричиняти негаразди з кишково-шлунковим трактом.

Крім того, купуючи газовану воду, ми не завжди звертаємо увагу на те, що на етикетці пишуть виробники. А раптом вона буде  не столова, а лікувальна? Тоді ми  ризикуємо  неабияк зашкодити шлунку і будемо дивуватися – звідки зявилися  диспептичні розлади?

Отже, мінеральна негазована очищена  вода – на першому місті за  властивостями втамування  літньої спраги.

На друге місце я б поставив  натуральний квас та зелений чай – дві-три  чашки зеленого чаю на день зможуть  поповнити ваш  водно-сольовий баланс ( до речі, чай треба пити гарячим, бо  він  врегульовує  потовиділення). А квас, особливо домашній – продукт бродіння – надовго змусить вас забути про спрагу. 

Третє  ж місце у цьому рейтингу належить натуральним сокам, морсам із городніх ягід(тим паче, що зараз ягід  безліч) та компотам і узварам із фруктів – ці напої не тільки приємні на смак, а і  багаті вітамінами, поживними речовинами та антиоксидантами.

Медики застерігають від  вживання  алкоголю у спеку. Це стосується і такого популярного  напою, як пиво.

— Пиво  аж ніяк не  втамує спрагу. Навпаки, навіть один бокал пива її підсилить. Крім того, пиво  створить зайве навантаження на судини, підвищить артеріальний тиск та сприятиме  розвитку   проблем із серцем.

Тому пиво ( чи те, що ми зараз називаємо пивом) протипоказане  молодим людям,  громадянам похилого віку та тим, хто страждає на  хронічні  серцево-судинні захворювання, недуги із травленням тощо, – зауважує Микола Потатуркін.

— Також необхідно втриматися від  різноманітних енергетичних напоїв , які  дуже полюбляє молодь. Великий вміст кофеїну та бензоату натрію у них  здатні  викликати серцебиття, раптове підвищення артеріального тиску і навіть призвести до втрати свідомості під час перебування  на відкритому сонці та у задушливих приміщеннях.

Отже, рятуючись від спеки,  пийте  напої  у необхідній кількості та будьте впевнені у своєму здоров’ї!

Ще статті по темі

Back to top button