Краса та здоров'я

Обережно, кліщі: як убезпечити себе від укусу

З приходом літа відкривається сезон кліщів. Особливо активний час їх атак — травень, червень.

Літо приносить багато радості, можливості подорожувати і частіше бути на природі. Але так само з приходом тепла з’являється небезпека атак кліщів, особливо в самий сезон їх активності. Найнебезпечніші місяці — це травень і червень. Саме в ці місяці вони максимально активні і голодні, тому починають полювання на людей і тварин.

Кліщі можуть нападати в будь-який час доби. Тому, якщо ви вирішили піти з ночівлею в ліс, необхідно максимально захистити себе від укусів кліщів. Денний час так само не виняток.

Чисельність кліщів зменшується в жаркі і сухі дні, а зростає в прохолодну погоду і похмурі дні. Найбільші місця скупчення кліщів — гуща трави, місця уздовж доріг і стежок, чагарники.

Шкідлива комаха чіпляється за одяг, а потім шукає місце на тілі, щоб знайти більш тонку ділянку на шкірі і прокусити її. Найбільш тонка шкіра це місце за вухами, район шию, пахви, живіт, пахова область. Під час укусу кліща може зараження людини вірусом енцефаліту або збудником хвороби Лайма.

Як захистити себе від укусів кліщів?

Намагайтеся рідше бувати в місцях, де найбільше можуть накопичуватися комахи, особливо в період їх активності. У разі, якщо ви запланували відпочинок на природі або виїзд за місто, намагайтеся одягати речі, які максимально приховають тіло, носіть головний убір, намагайтеся максимально обмежити кліщів доступ до вашого тіла. Застосовуйте спеціальні засоби захисту від кліщів у вигляді спрею або крем наносити навіть на самі неприступні ділянки тіла.

Що робити, якщо кліщ вкусив?

Тільки лікар зможе видалити кліща з тіла. При самостійному видаленні ви можете не правильно його висмикнути і головка залишиться під шкірою, що тягне за собою небезпечні наслідки. Місце укусу, після видалення кліща необхідно обробити дезінфікуючим засобом.

Після кожного походу на природу перевіряйте ретельно своє тіло, важкодоступні ділянки. Особливо в волоссі їх дуже важко ідентифікувати.

Джерело:  «Знай.ua»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button