Краса та здоров'я

«Оксолінові секрети»: як правильно використовувати мазь-рятівницю

У період загострення сезонних вірусних респіраторних інфекцій популярністю користується роками перевірений препарат – оксолінова мазь. Причому, ті, хто захворів на застуду чи грип, продовжують нею лікуватися навіть тоді, коли хвороба вже має яскраво виражену симптоматику.

Саме цього робити і не варто, адже до «оксолінки» слід звертатися лише для профілактики захворювання, бо, коли людина страждає лихоманкою, скаржиться на нежить, кашель і біль у горлі, цей препарат, навпаки, може зашкодити організму через те, що під час тривалого застосування здатен висушувати слизову оболонку носа та слугувати зайвими «воротами» для проникнення інфекції, зокрема, вірусу грипу.

Тому слід дотримуватися кількох простих правил, що допоможуть отримати від оксолінової мазі необхідний ефект.

— Обов’язково перед застосуванням мазі уважно ознайомтеся з інструкцією, що додається до кожної туби.

— Використовувати препарат слід лише під час сплеску застудних захворювань і тоді, коли хтось із членів вашої родини вже захворів на ГРВІ, зокрема, грип.

— Невелику кількість мазі нанесіть на палець та обережно змастіть обидва носові ходи. А ще краще використовувати палички з ватними тампончиками, що дасть змогу змастити маззю верхню третину носового ходу.

— Застосовуйте мазь не частіше двох разів на день, аби не зашкодити носовому диханню. Краще це робити перед виходом із дому та перед сном.

— Оксолінова мазь слугує лише механічним бар’єром для проникнення інфекції. З огляду на те, що вона не вбиває збудника, щодня треба позбавлятися залишків мазі, промиваючи носа теплою солоною водою.

— Не застосовуйте мазь для дітей віком до одного року.

Отже, препарат залишається одним із ефективних засобів запобігання застуді. На щастя, на відміну від 2009 року, коли через сплеск ГРВІ та грипу препарат зник із полиць аптек, нині аптечна мережа не відчуває його дефіциту.

Ще статті по темі

Back to top button