Краса та здоров'я

Піти проти системи: 5 способів переконати людину харчуватися здоровою їжею

Існує кілька науково доведених способів переконати людину їсть здорові продукти так, щоб це не було повчанням, а сприймалося, як свідомий вибір.

Фахівці вважають, що головне – не намагатися перевиховати людину чи змінити її поведінку. Замість агресивних методів краще використовувати позитивні заохочення.

Про найдієвіші з них написало видання The Mashable.

1. Думайте наперед.

Змусити дитину з’їсти щось корисне – випробування не з простих. Але дослідники Університету у Флориді, опитавши 70 учнів однієї зі шкіл, довели, що головне – взяти собі за правило споживання більшої кількості фруктів, овочів та нежирних молочних продуктів.

Під час дослідження вони запропонували школярам користуватися програмою, де вказувати, які продукти з’їли. Якщо вони були здоровими – програма наприкінці показувала смайлик. Діти, в яких довго не виходило отримати бажану картинку-усмішку, просили переробити їхній раціон.

2. Визначте шлях.

Учені з Університету штату Нью-Мексико довели, що найкращий спосіб долучити людей до купівлі здорових продуктівнагадувати їм, де це можна зробити.

Щоб підтвердити свою гіпотезу, дослідники запустили короткий 14-денний експеримент. У магазині, де до відділу фруктів та овочів вели спеціальні вказівники, люди витрачали значно більші кошти на покупки, ніж в іншому – де таких позначок не було.

b8243bb-zdorova-jizha

3. Ідіть проти системи.

Підлітки часто чинять спротив, коли їх намагаються перевиховати і наказовим способом привчити до здорового харчування. Тож психологи радять змінити тон авторитетних переконань на позитивні заохочення. Тоді підлітки сприйматимуть нову звичку їсти правильно як власний вибір, а не примус дорослих.

4. Зважайте на місце.

Якщо здорові продукти лежать на видноті – людина швидше з’їсть їх. Фахівці з харчування та психологи рекомендують викладати вдома овочі так, щоб вони «потрапляли під руку«. Крім того, не важко помітити, що більшість супермаркетів овочеві відділи розміщують одразу біля входу.

5. Перемагайте словами.

Страви меню у ресторанах, назви яких позначені як «соковита» або «традиційна» замовляють частіше, ніж зі звичайними назвами. Науковці Корнелльского унверситету вважають, що цю стратегію можна використовувати і для правильного харчування.

Під час дослідження працівники вишу додали у меню 8-11-річних дітей моркву, назвавши її ультра-морква. Це був переможний шлях, оскільки 66% малюків погодилися їсти моркву.

Ще статті по темі

Back to top button