Краса та здоров'я

Позитив децентралізації: 214 діабетиків Козелецького району отримали життєво необхідний інсулін ЧL

В Козелецькому районі новостворені територіальні об’єднання почали фінансувати закупівлю інсуліну.

Об’єднання територіальних громад – справа вкрай необхідна і корисна, як свідчить досвід Кіптівської сільської і Деснянської селищної рад Козелецького району. Тамтешні депутати виділили з місцевих бюджетів кошти, необхідні для забезпечення інсуліном хворих, які проживають на їхній території. Таким чином проблема дефіциту цього лікарського засобу в районі стала менш гострою, хоча, як кажуть, із порядку денного не зникла.

Нині в Козелецькому районі на обліку перебувають 214 діабетиків, які потребують щоденного вживання інсуліну. І це чимала кількість. А от коштів на придбання життєво необхідного препарату не вистачає.

— На сьогодні ми забезпечуємо хворих інсулінами десь на 52-53 %. На рік нам виділили субвенцію з державного бюджету на забезпечення хворих інсулінами в розмірі 719 тисяч, — зазначає головний лікар центральної районної лікарні Олександр Сорочук. Це приблизно 61 тисяча на місяць. А в нас місячна потреба по квітень місяць – 115 тисяч. З квітня місяця ціни на інсулін підвищились, і місячна потреба з квітня місяця вже становить 141 тисячу.

Частково вирішити проблему допомогла райдержадміністрація, виділивши вже в березні на закупівлю інсуліну з місцевого бюджету 20 тисяч гривень. Та й цього виявилось замало. Тож вирішили апелювати до сільських громад.

— Оскільки в нашому районі організувалися дві об’єднані громади – Деснянська й Кіптівська – ми звернулися до них щодо забезпечення їхніх жителів інсулінами, — продовжує Олександр Сорочук. — Вони пішли нам назустріч і виділяють кошти  для 100 % забезпечення інсулінами тих мешканців їхніх громад, які стоять на обліку.

У такий спосіб об’єднані територіальні громади вперше спрацювали на зменшення фінансового навантаження на районний бюджет і водночас підтримали своїх людей. А кошти для цього знайшли саме завдяки децентралізації

— Це за рахунок наших коштів, — запевняє заступник Кіптівського сільського голови Василь Грищенко. У нас була так звана програма одноразової допомоги, тож трохи перекроїли ту програму і виділили 42 тисячі на інсулінозалежних людей.

Отак спільними зусиллями козельчани намагаються вирішувати проблему стовідсоткового забезпечення інсуліном тих, хто його потребує. І об’єднані територіальні громади відіграють у цьому процесі аж ніяк не останню роль. За словами головного лікаря Олександра Сорочука, фінансова підтримка з їхнього боку вкрай важлива.

Ще статті по темі

Back to top button