Краса та здоров'я

Правила якісного прибирання у спальні

Безсоння, тривожний сон, вранішній головний біль – усе це наслідки неправильного догляду за кімнатою, в якій ви спите. Наприклад, хропіння часто спричинене сухим повітрям або пилюкою у кімнаті, а безсоння – неправильним ароматизатором приміщенням.

То як доглядати за спальнею, щоб сон приносив здоров’я, користь і відпочинок? Саме про це йтиметься в цій статті.

Чотири ознаки спальні, комфортної для життя

  1. Регулярне вологе прибирання

Його слід проводити щонайменше двічі на тиждень: витрусити всі простирадла, подушки; витерти пилюку з підвіконь, світильників, батарей і меблів; якісно вимити підлогу.

Вибираючи засоби для прибирання спальні, звертайте увагу на склад та аромат. Певна річ, запах засобу повинен бути спокійний, а склад неагресивний. Найкраще віддати перевагу засобам для прибирання з позначкою «еко».

  1. Якісна постільна білизна

Неякісна постіль – неякісний сон. Це правило працює на всі сто, адже натуральна тканина не викликає алергічних реакцій, дає змогу тілу уві сні дихати, а отже, сон буде комфортним.

Зокрема, не варто й нагадувати, як добре спиться на свіжих простирадлах. Особливо, якщо випрали ви їх гіпоалергенним засобом без різкого аромату. І не забули добре випрасувати. Спитаєте, навіщо прасувати постільну білизну? Відповідь проста: прання, навіть із якісним порошком, не позбавляє всіх видів мікробів, їх може вбити лише вплив високих температур. А оскільки всі шкідники та мікроби здебільшого збираються на наволочках, а отже, й усередині подушки, то візьміть за правило раз на 2-3 місяці віддавати подушки в хімчистку або прати, якщо це можливо. Погане пір’я в подушках може стати причиною головного болю, а то й безсоння.

  1. Інтер’єр, дружелюбний до сну

Так-так, облаштування спальні безпосередньо впливає на ваш сон та відчуття бадьорості зранку. Стіни кімнати, в якій ви спите, повинні бути спокійних кольорів, а меблі не повинні загромаджувати простір. Також, попри любов до перегляду новин чи фільмів перед сном, у спальні варто відмовитись від телевізора, щоб нервова система не збуджувалась і не заважала вашим кольоровим снам.

  1. Правильна ароматизація приміщення

Bystraja-uborka[1]Є люди, чутливі до запахів, які люблять засинати та прокидатися, вдихаючи приємні аромати. Це непогана і нешкідлива звичка, якщо тільки не йдеться про штучні ароматизатори, витвір хімічної промисловості. Із цією метою краще використовувати ефірні олії або сухоцвіти. Найдоречніші для комфортного сну ефірна олія м’яти, меліси, лаванди. Від аромату цитрусових краще відмовитись, бо вони можуть викликати головний біль і нудоту.

Якщо ви плануєте встановити в спальні кондиціонер, подбайте, щоб він був із функцією іонізації повітря, тоді проблеми із сухістю повітря в спальні буде вирішено.

ЧЕline поцікавився думкою медика про основи якісного сну.

Катерина Жук, лікар-невролог, клініка «Відродження»: «Так, насправді чистота та правильне облаштування спальні відіграють невід’ємну роль у якості вашого сну. Правильно підібраний аромат у кімнаті може сприяти зменшенню головного болю або безсоння. На моїй практиці було дуже багато випадків, коли саме різкий аромат у спальні викликав головний біль, безсоння та навіть істерію. Це дуже важливо, адже непокійний, неякісний сон може стати причиною захворювання нервової системи, зокрема недосипання призводить до утворення ракових клітин. Тож треба дбати про якість вашого сну».

Ще статті по темі

Back to top button