Краса та здоров'я

Продукти, які допоможуть легко і швидко схуднути

Немає на світі жінки, яка в певний період свого життя не намагалася б удосконалити свою фігуру з допомогою спортзалу, дієт тощо.

Проте здебільшого такі експерименти з харчуванням закінчуються або швидким поверненням ваги, або проблемами зі здоров’ям. Тож сьогодні ми розглянемо основні групи продуктів, на які треба звернути увагу під час дієти.

Є п’ять основних груп продуктів, на яких має базуватися правильна дієта, що не нашкодить вашому здоров’ю.

Почнемо з першої та усім відомої групи. Це білки.

img_0e9c88c65d4fa38bc3495a1af181e26a[1]Білок також відомий нам, як протеїни, поліпептиди. Це основний будівельний матеріал організму. Він необхідний для підтримки м’язових обсягів, відновлення травмованих і заміни відмерлих тканин у всіх органах (наприклад, волосся, нігтів і шкіри), для відновлення пошкоджень м’язів, що відбувається на тренуваннях. Білок необхідний для виробництва червоних тілець крові і нормального функціонування кількох гормонів. Також він відіграє життєво важливу роль у функціонуванні імунної системи.

Без достатньої кількості білка наш організм просто не зможе підтримувати свою життєдіяльність,зокрема це стосується спортсменів, адже фізичні навантаження підсилюють природний процес розпаду та перебудови м’язової тканини, а отже, збільшується потреба в «будівельному матеріалі» для м’язових клітин.

До продуктів, багатих на білки, належать:

М’ясо, зокрема кролятина, телятина, конина,але в жодному разі не споживайте свинину та баранину, адже це найкалорійніше м’ясо.

Приблизна кількість білка у 100 г м’яса коливається від 14 до 20 грамів.

З м’яса птиці для тих, хто на дієті, підійде курка чи індичка, але не качка.

Що стосується риби, то тут обмежень немає, адже риба є дуже корисною та поживною.

Горіхи дуже калорійні, тож скоротіть їх споживання до 10-20 штук на день. Найкориснішим горіхом для жінок вважають мигдаль.

Ще білок містять гриби. Якщо у вас немає алергії чи шлункових проблем, то гриби можна споживати в необмеженій кількості.

Також до джерела білків належать молоко, бобові, зернові тощо.

Наступна група – це клітковина.

Assortment of exotic fruits

Клітковина – полісахарид, продуктом гідролізу якого є глюкоза. Більшість рослинних організмів містить клітковину, що є основою будови клітинних мембран. Клітковина – це харчові волокна, що складаються зі складних вуглеводів. Вони мають особливий склад, тому не перетравлюються шлунковими ферментами. І саме така їх властивість цінна. Клітковина – це справжній чистильник нашого кишечника, вона просто «змітає» залишки їжі та шлаки з його стінок.

Продукти, багаті на клітковину, – це хліб, макарони, каші. Ви спитаєте, які макарони на дієті? Звісно, все це має бути виготовлене з цільного зерна. Також клітковина присутня у фруктах та овочах, що не пройшли термічної обробки. Денна норма клітковини для схуднення не повинна перевищувати 35 грамів.

Наступна група «жироспалюючих» продуктів.

211_1[1]Так, існують продукти, від яких людина худне. Їх кілька, і вони не тільки не додають додаткових кілограмів, але навіть спалюють зайвий жир.

Перший і головний жироспалюючий продукт – грейпфрут. Він доволі давно є невід’ємною частиною жироспалюючих дієт, проте тільки тепер з’явилися неспростовні докази позитивного впливу цього фрукта на рівень інсуліну в організмі, а отже і на процеси спалювання жирів.

Також до жироспалюючих продуктів належать: ананас, імбир, кориця, зелений чай, малина, капуста, оливки й оливкова олія.

Наступна група – це кисломолочні продукти.

2398w450zc0[1]Кисломолочні продукти – група молочних продуктів, що виробляються з коров’ячого молока, молока овець, кіз, кобил та інших тварин або його похідних (вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом ферментації. Кисломолочні продукти відрізняються від прісного молока дещо меншим вмістом лактози, вищим високим вмістом молочної кислоти, певним вмістом спирту – зазвичай не вище 1 %, а так само наявністю великої кількості мікробних тіл із заквасок.

У зв’язку з меншим вмістом лактози, кисломолочні продукти зазвичай добре переносяться навіть тими людьми, що відчувають дискомфорт при вживанні прісного молока.

Вміст білка, кальцію та фосфору в кисломолочних продуктах приблизно такий, як і в прісному молоці. Жирогенність визначається процентним вмістом жиру і може легко регулюватися. До кисломолочних продуктів належать: кефір, домашній сир, ряжанка, сметана, йогурт тощо. Але для дієти оберіть кисломолочні продукти без добавок і з жирністю не більше 1 %.

1418766520_2[1]І остання група – це овочі та фрукти. Ці продукти мають переважати у вашому раціоні. На думку дієтологів, прекрасний спосіб привести в хорошу форму своє тіло – вживати фрукти й овочі, зокрема в літній період. Фруктово-овочева дієта легко переноситься завдяки своїй невисокій калорійності і вмісту рослинної клітковини. До речі, саме клітковина, що не розщеплюється в шлунку, створює відчуття ситості та позбавляє від відчуття голоду на тривалий час. Також корисним буде влаштування розвантажувальних днів на овочах і фруктах, це допоможе очистити організм від шлаків та дасть хороший старт для початку дієти. Споживайте більше огірків, листків салату, капусти, петрушки, кропу, броколі, помідорів. Однак варто зменшити споживання абрикосів, авокадо, бананів і винограду.

Для пиття фахівці радять столову, очищену або мінеральну воду без газу, зелений чай без цукру, фреші, розбавлені водою в співвідношенні 1:3. Напередодні розвантажувального дня, бажано ввечері, рекомендується вдатися до проносного засобу несильної дії. Таким чином ви підготуєте свій кишечник. Достатньо дотримуватися подібних розвантажувальних днів раз на тиждень – і за місяць ви втратите 3-5 кг виключно на овочах і фруктах. Одноденну дієту, в основі якої фрукти й овочі, можна застосовувати тривалий час.

Ми звернулися до дієтолога Юлії Кротко і вона навела приклад жироспалюючого меню:

-При складанні жироспалюючого меню треба враховувати, що кожен прийом їжі повинен містити певні складові, Ви в жодному разі не маєте бути голодною, треба лише правильно розрахувати кількість калорій і скомпонувати ті чи інші продукти.

Важливо пити багато рідини – 2-2,5 л на день, оскільки можуть виникнути запаморочення та відчуття слабкості.

Крім цього, дефіцит рідини уповільнює обмінні процеси, а тому організм витрачає меншу кількість калорій.

Такий спосіб харчування допоможе схуднути, не втрачаючи м’язову тканину, а також зменшити жировий шар.

Тож будьте стрункою без шкоди для власного здоров’я!

Ще статті по темі

Back to top button