Краса та здоров'я

Сонце і лікар, і ворог очам – бережіть свої природні «окуляри»

За спостереженнями астрономів, 2016 рік – Рік активного сонця, адже плями, що знаходяться на зірці, більшають із кожним роком.

А це свідчить про те, що Сонце випромінює велику кількість ультрафіолету, який, у свою чергу, стає основною причиною глобального потепління на Землі.

Таким чином наше денне світило впливає не тільки на всі процеси на планеті, а й на людський організм, зокрема, на очі. Отже, чи є якась користь від сонячного світла для наших очей?

«Звісно, є, – стверджує завідувач офтальмологічного відділення Чернігівської центральної районної лікарні Юрій Присяжнюк.

– Ось уявіть собі, людина з якихось причин просиділа два місяці в темному погребі. І коли вона одного сонячного дня вийде на двір, обов’язково втратить зір. Це пов’язано з атрофією паличок і колбочок – нервових  клітин, що відповідають за можливість людини бачити навколишній світ. Тому сонячне світло вкрай необхідне для зору, адже воно стимулює саме ці маленькі нервові клітини.

Безперечно, я не маю на увазі, що на сонце треба дивитися. Йдеться про інше – якщо під час хорошої погоди полежати на пляжі хвилин 10-15 із заплющеними повіками, сонячні промені позитивно вплинуть на орган зору, в якому посиляться обмінні процеси, зміцниться сітківка, і ви зможете незабаром відчути, що ваш зір покращився. Отже, скористайтеся погожою дниною, аби підставити обличчя сонячному світлу!»

Утім, і шкідливість надмірної інсоляції для очей очевидна. Саме в червні – місяці, у якому сонце випромінює найбільше ультрафіолету, – офтальмологи констатують збільшення звернень по медичну допомогу. Йдеться насамперед про кон’юнктивіти, спричинені сонячним світлом.

«Іноді такі захворювання дуже важко лікувати, особливо в людей, які страждають на алергію, – зазначає завідувач відділення мікрохірургії ока Чернігівської обласної лікарні Ірина Биховець.

– Таким людям, окрім специфічного лікування, ми пропонуємо й протиалергійну терапію. Тому під час сонячної пори року варто носити сонцезахисні окуляри, причому найкраще обирати такі, які вам порекомендує лікар-офтальмолог.

Ті окуляри, що можна знайти на ринках, здатні, навпаки, призвести до погіршення зору та спричинити тяжкі хвороби очей. Останнім часом увійшли в моду спеціальні протисонячні лінзи, які підходять для тих, хто має далекозорість чи короткозорість і звик носити звичайні діоптричні лінзи щодня. Мабуть, не варто й казати, що в такому випадку, коли ви маєте бажання одягти лінзи, неодмінно треба проконсультуватися з окулістом».

Отже, бережіть очі, а принагідно не втрачайте можливості зміцнити зір за допомогою сонячних променів.

 

Ще статті по темі

Back to top button