Краса та здоров'я

Тополиний пух: 9 порад, як побороти сезонну алергію

Різке потепління призвело до бурхливого цвітіння рослин і поширення пилку з тополиним пухом, що провокує алергію.

Тепер пуху так багато, що люди доволі часто скаржаться на незручності, адже для багатьох це ще й джерело алергії.

Спробуймо з’ясувати, як із цим боротися.

  1. Намагайтеся не допускати великого скупчення тополиного пуху в приміщеннях. Закривайте вікна в машині, проїжджаючи через тополині алеї. У квартирах закривайте вікна дрібною москітною сіткою або завішуйте марлею, змоченою водою.
  1. Користуйтеся спреєм із морською водою: збризкуйте ніс кілька разів на день. Так ви зможете прочистити носові ходи від пуху та зволожити слизові, зняти набряк.
  1. Якщо у дворі вашого будинку багато тополь, двічі на день – вранці та ввечері – протирайте поверхні в квартирі вологою тканиною. Пилосос не допоможе: він не стільки збирає пух, скільки роздмухує його по кутках.
  1. Приходячи з вулиці, обов’язково вмивайтеся і промивайте ніс.
  1. Ретельно підбирайте ліки від алергії. Майте на увазі, різні ліки підходить для зняття доволі конкретних симптомів. Еріус — проти кропивниці, фенкарол — проти першіння в горлі, кларитин чи кларотадін знімають свербіж шкіри.
  1. Купуючи ліки від алергії, уважно читайте анотацію. Зверніть увагу на такий момент: чи можна керувати машиною, прийнявши антигістамінний засоби, адже деякі ліки від алергії викликають сонливість.
  1. Не захоплюйтеся краплями в ніс на зразок нафтизину або галазоліну — можна швидко підсісти. Застосовувати назальні краплі можна не більше двох разів на день і не довше тижня. Інакше ви ризикуєте заробити серйозні проблеми зі здоров’ям.
  1. Якщо у вас бурхлива алергія на тополиний пух, дотримуйтесь особливого режиму харчування. Він полягає ось у чому.

Не можна: цитрусові, горіхи, рибу та рибні продукти, птицю та страви з неї, шоколад і ласощі з нього, каву, копчені вироби, оцет, гірчицю, майонез та інші спеції, хрін, редис, редьку, помідори, баклажани, гриби, яйця, молоко, полуниці, суниці, диню, ананас, здобне тісто, мед.

Можна: яловичину нежирну; супи круп’яні, овочеві на вторинному яловичому бульйоні або вегетаріанські, масло вершкове, оливкову олію; картоплю відварну; кашу гречану, геркулесову, рисову; кисломолочні продукти: сир, кефір, кисле молоко; огірки свіжі, кріп, яблука печені; чай; компоти з яблук, сливи, смородини, вишні, з сухофруктів, білий хліб.

Зверніть увагу, що будь-яке спиртне, зокрема й настоянки на травах, посилює алергію.

  1. Увага! Алергію часто плутають із застудою через схожі ознаки, тому за будь-якого з проявів у сезон цвітіння рослин треба звернутися до лікаря. Тільки медик зможе визначити, чим недуга спричинена: традиційною застудою чи все ж таки алергічними реакціями. Відповідно, призначити потрібне лікування.

Олександр Лень

Ще статті по темі

Back to top button