Краса та здоров'я

У лікарнях Чернігівщини вакцини БЦЖ залишилось усього на місяць-два

Міністерство охорони здоров’я України вже встигло прозвітувати, що лікарні України повністю забезпечені вакцинами для обов’язкових щеплень.

За словами начальника управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Сергія Платова, на сьогодні в Україні є практично всі вакцини, включені в Календар профілактичних щеплень

«Зокрема, потреба у вакцині БЦЖ забезпечена на понад півроку, вакцина від кору та краснухи наявна в кількості понад мільйон доз (її вистачить на 9-10 місяців), у достатній кількості вакцина КДП, вакцини проти дифтерії в дорослого населення», — наголосив Платов. Він також сказав, що всі вакцини мають вводитися безоплатно.

«Усі вакцини, що закуповувалися через міжнародні організації, пройшли перекваліфікацію ВООЗ, є якісними та безпечними. Усі спекуляції на цю тему неприпустимі», – вважає Платов.

ЧЕline вирішив перевірити, яка ситуація із забезпеченням вакцинами на Чернігівщині.

«Зараз усі вакцини є. Але не всіма ними медичні заклади Чернігівщини забезпечені на 100 відсотків. Пентаксим – це комбінована вакцина проти кашлюку, дифтерії, правця й поліомієліту – 33,5% від потреби. Вакцина КПК – кір, паротит, краснуха – 100%, вакцина проти гепатиту В – 55,6%, ХІБ-вакцина, проти гемофільної інфекції – 46,1%, вакцина проти сказу – 100%, вакцина для профілактики дифтерії, правця (АДП) – 70,4%, вакцина для профілактики дифтерії і правця адсорбована АДП-м – 47,1%, БЦЖ (для профілактики туберкульозу) – 35%, АКДП (дифтерія, кашлюк ) – 62,1%, поліомієліт – 100%.

Не було в нас інфанрікса. Це вакцина, що дає менше побічних ефектів і ускладнень», – повідомив заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Володимир Пулін.

За його словами, нині проблема в тому, що не всі вакцини наявні в 100% обсязі.

«Ці закінчаться і що далі? Якщо нам зараз нададуть вакцини, будемо тільки раді. Кожної із наявних вакцин вистачить по-різному. Наприклад, БЦЖ залишилось на місяць-два. Поки є. Можливо, міністерство ще щось надасть. Адже ми щомісяця подаємо інформацію про вакцини, скільки і чого в нас залишилось», – сказав чиновник.

Нагадуємо, що всі вакцини, про які йшлося, є вакцинами для обов’язкових щеплень. Відповідно до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» їх закуповують за державні кошти.

Ще статті по темі

2 коментарів

Back to top button