Краса та здоров'я

У ВООЗ пояснили, як поводитися з антибіотиками

Медики застерігають людей від самостійного призначення самим собі антибіотиків — слід приймати лише ті антибіотики, які прописав спеціаліст, та завжди дотримуватися  рекомендацій лікаря щодо курсу лікування.

Своєю чергою, Європейське регіональне Бюро ВООЗ дало п’ять ключових рекомендації працівникам охорони здоров’я, які допоможуть запобігти поширенню резистентності до антибіотиків.

Вони опубліковані й на сайті МОЗ.

1. Чисті руки не поширюють інфекції. Перед будь-якими маніпуляціями переконайтесь, що ваші руки, інструменти і все довкола чисті.

2. Призначайте антибіотики відповідно до чинних рекомендацій доказової медицини і тільки в тому випадку, якщо вони дійсно необхідні.

3.  Якщо це можливо, проведіть тест для визначення чутливості до антибіотику.

4.  Зверніть увагу пацієнта на дозування антибіотиків і тривалість лікування.

5. Слідкуйте, щоб ваші пацієнти були вакциновані відповідно до актуального календаря щеплень.

Слід пояснювати своїм пацієнтам, як правильно приймати антибіотики і про небезпеку їх неправильного використання. Важливою складовою профілактики інфекцій є інформування про щеплення, миття рук, безпечний секс і необхідність прикривати ніс і рот при чханні.

Працівники охорони здоров’я мають повідомляти командам інфекційного контролю про виявлені випадки інфекційних хвороб, що викликані стійкими мікроорганізмами. Розвиток стійкості до антибіотиків прискорюється через їх неправильне і надмірне використання, а також прогалини у організації заходів з профілактики та контролю.

Ще статті по темі

Back to top button