Краса та здоров'я

В область надійшла специфічна вакцина

Тривалий час жителі Чернігівщини, втім, як і всієї України, не мали змоги отримувати специфічну медичну допомогу при укусах собак та інших тварин, адже антирабічна вакцина була повністю відсутня. І ось крига скресла – сьогодні в область надійшло 6 052 дози сироватки, яку вводять при підозрі на укус тварини, хворої на сказ.

«Ця кількість вакцини значно більша від потреби у 4 659 доз, – запевняє головний педіатр управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Кривець. – Отже, відтепер жителі області, які мали контакт із незнайомою твариною у вигляді подряпин, укусів або ослинення, можуть звертатися по профілактичне щеплення до травмпунктів або інших медичних закладів».

Крім того, значно покращилася ситуація із забезпеченням дитячих поліклінік вакцинами для профілактичних щеплень проти інфекційних захворювань.

Так, сьогодні медики області отримали 11 060 доз вакцини проти гепатиту Б та 12 360 доз двохвалентної поліомієлітної вакцини.

«Сподіваємося, що до кінця року ми повністю перекриємо потребу у вакцинах, – зазначає Людмила Кривець. – Адже область зекономила 949 тисяч гривень на вакцинації попередніх років (бо препаратів просто не було). Тому до Міністерства охорони здоров’я направлено листа з проханням на цю суму виділити вакцини для нашого регіону».

А ось препаратів для профілактичного щеплення проти грипу як не було, так поки що і немає. Хоча чернігівські медики сподіваються, що МОЗ, вивчивши ситуацію із захворюваністю на ГРВІ, знайде можливість виділити препарати для областей, адже якщо щеплення проти грипу не зробити за тиждень-два, потім воно буде неефективним через поширення збудника.

«Нині в інфекційному відділенні обласної дитячої лікарні на лікуванні знаходяться 38 дітей, які отримали ускладнення після перенесеної ГРВІ, – наголошує завідувач відділення Микола Картель. – Якби вони були щеплені проти грипу, обійшлося б лише амбулаторним лікуванням».

Ще статті по темі

Back to top button