Краса та здоров'я

Як чернігівцям уберегтися від обмороження

На Чернігівщину насуваються холоди й люті морози. На офіційному сайті ДСНС України в Чернігівській області навіть розміщено повідомлення із застереженням, що 6-7 січня у зв’язку з вторгненням арктичного повітря на території Чернігівської області очікується різке зниження температури: вночі до 13-19° морозу, подекуди до 20-26° морозу, вдень до 11-17° морозу.

Тож ЧЕline вирішив нагадати нехитрі правила, як убезпечити себе від переохолоджень і обморожень.

Обмороження – це ушкодження, спричинене місцевим переохолодженням тканин організму. Розвитку відмороження сприяє вологе повітря та вітер.

Небезпека одержати обмороження залежить від шкідливого впливу низьких температур і порушення нормального кровообігу, наприклад, через тісне взуття. І навпаки, поліпшення кровообігу перешкоджає обмороженню. Рух на холоді (ходьба, біг) посилює кровообіг, зігріває тіло, протидіє шкідливому впливу холоду.

Мороз небезпечний для ослаблених, утомлених, голодних, хворих людей. Легко піддаються впливу холоду особи в стані алкогольного сп’яніння.

Найчастіше обмороження зазнають пальці ніг і рук, а також ніс, вуха, щоки. Ступені обмороження тканин: I ступінь – почервоніння, набряк тканин; II ступінь – утворення пухирів, заповнення їх каламутною рідиною; III ступінь – омертвіння шкіри та утворення струпа; IV ступінь – омертвіння частини тіла.

Чернігівські медики мають кілька слушних порад, як можна уникнути обмороження.

Тож загартовуйте поступово організм і привчайте його до холоду: ранкова фізична зарядка, повітряні ванни, заняття спортом. У профілактиці обморожень це має велике значення.

Взуття має бути завжди у справному стані та сухим, воно не повинне здавлювати ногу.

Будьте уважні до одягу: він має бути щільним, легким, не обмежувати рухів. Змажте лице та руки несолоним салом, риб’ячим жиром або жирним кремом у морозну, а особливо у вітряну погоду.

Рухайтесь. Рухи на холоді посилюють кровообіг і сприяють зігріванню тіла. Не торкайтеся оголеною шкірою металевих предметів у морозну погоду, це може спричинити швидке обмороження.

Якщо ж біда все-таки сталася, постраждалому треба терміново надати першу медичну допомогу.

Передусім помістіть постраждалого з будь-яким видом обмороження в тепле приміщення. Дайте йому гарячий чай. Розітріть щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, чистою рукою до почервоніння і появи поколювання.

Розітріть обморожену частину тіла спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо їх немає, розтирайте м’якою рукавичкою, хутряним коміром або сухою фланеллю. Не можна розтирати снігом, бо сніг не зігріває, а прохолоджує обморожені ділянки й ушкоджує шкіру. Заставте постраждалого під час розтирання намагатися рухати ушкодженою кінцівкою.

Розтирання заборонене, якщо спостерігається припухання обмороженого місця або пухирі. Покладіть на обморожене місце пов’язку з товстим прошарком вати, вкладіть кінцівку вище і доставте постраждалого до лікаря.

Першу медичну допомогу треба надавати і при замерзанні.

До речі, замерзання – це загальне системне ураження організму холодом, що найчастіше розвивається в людей виснажених, а також при алкогольному сп’янінні. Симптоми замерзання – спочатку виникає сонливість, млявість, порушення координації рухів, пригнічується стан, температура тіла знижується до 23-25 градусів С. Пам’ятайте! Серце зупиняється при температурі тіла 26 градусів С.

Перша медична допомога при замерзанні. Швидко відновлюйте нормальну температуру тіла: помістіть постраждалого у ванну, вода в якій повинна бути 25-30 градусів С, а через 20-30 хвилин воду доводять до 35 С (але не вище). Обкладіть тіло грілками, пляшками з теплою водою тієї ж температури, якщо ванни немає, Робіть штучне дихання і закритий масаж серця – при порушенні дихання та серцевої діяльності. Після відновлення нормальної температури і свідомості дайте постраждалому гарячий чай або каву, вкрийте теплою ковдрою і доставте до лікувального закладу.

Сподіваємось, що наші рекомендації ніколи вам не знадобляться, але в разі необхідності використовуйте їх.

Ще статті по темі

Back to top button