Краса та здоров'я

Як прокинутися зранку бадьорим

Лікар дала кілька «правил бадьорого ранку».

Багато хто прокидається зранку у такому стані, ніби цілу ніч рубав дерева. Або пробіг марафонську дистанцію. Або не спав взагалі. Словом, зранку почувається, ніби вичавлений лимон. Якщо це про вас — читайте далі.

Як кажуть лікарі, головною помилкою є те, що люди вважають, що сон — це стан розслаблення.

— Насправді, для організму це — активний стан, одна з частин найважливішого циклу “сон-неспання”, — впевнена Тетяна Майкова, кандидат медичних наук, головний лікарс науково-консультативного та діагностичного медичного центру “Головний біль”. — Сон — це базова функція організму, що дозволяє мозку виконати певні функції і підготувати організм до наступного дня.

Адже мозок ніколи не відпочиває: він працює і вдень, і вночі. З тією лише різницею, що денний стан організовують одні системи мозку, а нічний — інші. Вдень мозок виключно сприймає інформацію, а її обробка відбувається вночі, уві сні. Тільки така інформація відкладається у нас в пам’яті.

Друга функція сну — вироблення необхідних для роботи мозку речовин. Коли ми спимо, активно утворюються специфічні гормони — мозкові трансмітери, своєрідні “гіди” інформації в мозку. Ці речовини здатні утворювати у клітині енергію, яка й живить нас наступного дня. Ось чому невиспана людина почувається кволою і неенергійною.

Разом з тим, за статистикою, сьогодні близько 45% людей незадоволені своїм сном. Причини різні: одні не можуть довго заснути, інші дуже рано прокидаються, а треті, хоча і сплять нормально, не відчувають бадьорості вранці.

— Чому ж порушується сон, якщо він є таким необхідним?

— Серед головних причин поганого самопочуття вранці є порушення структури сну — неправильна циклічність періодів сну тягне за собою відчуття втоми. Це буває, коли ми лягаємо після півночі: довжина першого, базового циклу, який складає близько 1,5 години, коротшає, і мозок вже не може виконати певні функції. Тобто якщо людина пізно лягає спати, її день не буде активним і повноцінним. Щоб природні добові біоритми синхронізувалися з нашим внутрішнім біологічним годинником, слід лягати спати не пізніше 22 години вечора.

Крім того, сон — це певний ритуал, до якого треба підготуватися. Особливо важливою є остання година до сну — слід припинити всі активні дії, натомість, добре почитати, посидіти біля каміна, поговорити з близькими людьми. Але тільки не дивитися телевізор. Мерехтіння екрану збуджує підкоркові центри головного мозку, тож людині дуже важко буде заснути. До слова, здорові люди засипають протягом 1-5 хвилин. А якщо людина засинає протягом 20 хвилин, це вже є порушенням сну.

Щоб людина якісно спала, потрібно зрозуміти, що сон — така ж важлива частина нашого життя, як і неспання. Тому емоційно втомлена або виснажена прийомом стимуляторів (чаю, кави, алкоголю, нікотину, наркотиків) людина не може нормально заснути. Натомість, випийте на ніч чаю з м’яти, меліси, прогуляйтеся, щоб клітини наситилися киснем, влаштуйте у спальні всі умови для якісного сну (пастельні тони, зручна постіль). Щоб сон був повноцінним, його треба «організувати».

Джерело: Добрий лікар

Ще статті по темі

Back to top button