Суспільство

Сміттєзвалище в Чернігові може загорітися в будь-яку мить

Чернігівський полігон побутових відходів протягом багатьох років вважається екологічно небезпечним об’єктом. Пожежі тут трапляються доволі часто. Минулого року сталося масштабне загорання, яке гасили протягом кількох діб вогнеборці та комунальники. Цього року пожеж рятувальники не реєстрували. Були невеликі спалахи, що ліквідовувалися місцевими працівниками. Та з настанням літа і тривалої спеки вогнеборці готуються до найгіршого.

На тлі трагедії на сміттєзвалищі у Львові існує небезпека й у Чернігові. «Востаннє полігон побутових відходів пожежники перевіряли у 2013 році, — повідомили в обласному управлінні ДСНС. – Після цього перевірки заборонили законодавством».

Небезпека полягає насамперед у скупченні біогазу, що утворюється при розкладанні відходів. Біогаз наполовину складається з метану. При контакті з повітрям горючий і вибухонебезпечний метан може спровокувати самозаймання побутових відходів. На чернігівському сміттєзвалищі кілька років тому намагалися почати видобування газу. Та справа заглухла, не встигши початись. Цей проект наразі заморожено.

Далі розмов не просунулися і щодо будівництва сміттєпереробного заводу. Зате нова влада Чернігова має інші цікаві плани. Наприклад, водити на полігон туристів.

Ще статті по темі

Back to top button