Суспільство

Чим небезпечний головний біль: консультація чернігівського лікаря

Статистика свідчить, що приблизно 90% людей хоча б раз на рік відчувають головний біль. І для багатьох це вже настільки «банальна» неприємність, що до лікаря поспішає не кожен. Адже простіше випити таблетку знеболювального, перечекати кілька годин — і далі, до справ. Однак цей дискомфорт може бути симптомом уже наявних серйозних захворювань або ж попереджати про підступні зміни в організмі. Тому фахівці застерігають, що легковажити не варто. Саме про це сьогоднішня розмова з лікарем-неврологом сімейної клініки «Тесла» Анатолієм Німчуком.

До речі, лікар Німчук практикує вже 14 років, пройшов стажування за кордоном, зокрема в Лондоні, і періодично є учасником неврологічних семінарів та інших заходів, які відбуваються в Україні та за її межами.

За його словами, в більшості випадків цей біль є достатньо безпечним, тобто без наслідків.

«Згідно з медичною класифікацією типів головного болю, це головний біль напруження. Але в близько 20% випадків біль може бути загрозливим для життя. Відповідно, без лікаря не обійтись. Адже пацієнту потрібне діагностичне обстеження, певні рекомендації або лікування», – зазначив лікар.

Примітно, що жінки страждають на мігрень утричі частіше, ніж чоловіки.

З увагою до симптомів

Фахівець розповів, що особливо уважними до себе треба бути людям, у яких з’являються тривожні симптоми. Лікарі ще називають їх «червоними прапорцями». Наприклад, якщо сильний головний біль уперше виникає після 50 років. Насторожитися треба, коли мігрені, які людина відчувала з молодості, суттєво змінили свій характер і почали супроводжуватися неврологічними проявами, наприклад слабкістю в руці, хитанням при ходьбі та іншими неприємними симптомами. До лікаря треба також звертатися, якщо під час нападів головного болю втрачається або порушується свідомість, виникають галюцинації, підвищується температура тіла або в анамнезі хворого є онкологічні захворювання чи ВІЛ.

«У таких й інших тривожних випадках пацієнт має бути оглянутий лікарем, бажано неврологом. Оскільки це все ознаки недоброякісного головного болю. І причини, що викликають його, можуть бути дуже серйозними, наприклад, пухлина головного мозку чи прояв інсульту, менінгіту. Раптовий громоподібний головний біль може бути ознакою крововиливу, і без належної уваги ситуація може закінчитися фатально», – розповів Анатолій Німчук.

Зі скаргами на головний біль пацієнти можуть звертатися до фахівців сімейної клініки «Тесла», аби пройти обстеження, огляд й отримати фахові консультації. Зокрема, тут можна обстежити очне дно задля виявлення ймовірного підвищення внутрішньочерепного тиску, як однієї із небезпечних причин виникнення головного болю.

Пігулки і головний біль

Часто можна почути, що терпіти головний біль небезпечно та не потрібно. Однак лікар Німчук має з цього приводу свою думку.

«Є люди, які з різних причин відмовляються від пігулок і терплять. Це дуже неприємно, але до якихось серйозних наслідків не призведе. Якщо, звісно, йдеться про головний біль напруження», – сказав лікар.

Вплив технічного прогресу 

Сучасне життя важко уявити без смартфонів, ноутбуків та інших диво-пристроїв, які полегшують життя людям. А чи, бува, не стають вони причиною головного болю?

«Самі по собі пристрої – ні. Електромагнітне випромінювання від них мінімальне. Навіть немає підтверджених досліджень, які свідчили б, що від частого користування телефоном можуть виникати пухлини. Натомість може бути інформаційне перенасичення мозку, а це вже стрес. Але ж він виникає не через сам технічний пристрій, а через необхідність обдумувати велику кількість інформації чи швидко реагувати на виклики і приймати важливі рішення за короткі терміни», – пояснив лікар Німчук.

Щоб не боліла голова

Як казав лікар, у більшості випадків головний біль є болем напруження. Тож виникає через стреси, які виводять із рівноваги нервову систему. Тому, аби головний біль не заважав насолоджуватися життям, треба дотримуватися простих порад. І це до снаги кожному!

Анатолій Німчук насамперед радить висипатися, не пити забагато кави, а також зменшити кількість вживання інших харчових психостимуляторів, особливо червоного вина. Зменшує кількість стресів і, відповідно, головного болю, фізична активність. Усього 30 хвилин помірних навантажень на день (бігу, швидкої ходи, аеробіки, фітнесу чи йоги) – і про головний біль можете забути.

«Сам дотримуюсь цих порад і раджу своїм пацієнтам», – зазначив насамкінець розмови лікар.

Ще статті по темі

Back to top button