Культура

Глибинка з «родзинкою»: на прикордонні співає «Зарічанський батальйон»

Вже три роки завклубом у селі Заріччя Сновського району працює молода й енергійна Юлія Савоста. Дівчина місцева, з багатодітної родини, у якій всі співають. Сестри Юлії і досі їздять у село, допомагають готувати їй концерти і виступають. Донька Юлії – другокласниця Саша теж уже співає на сільській сцені.

Приміщення сільського клубу, збудованого за часів радянської влади, давно в аварійному стані (як, мабуть, і в усіх селах району). Будівля потребує капітального ремонту, але це занадто дороге задоволення.

«11 років я сама пропрацювала завклубом», — розповідає в.о. старости Наталія Дворник. – «Потім минуло ще 8 років, але на ремонт клубу грошей ніхто не виділяв. Сходи села та святкові концерти почали проводити у залі засідань сільради. Але ж там занадто тісно. Тому в листопаді 2017 року виникла думка переобладнати приміщення закритої школи під клуб».

Ідеєю загорілися і роботи розпочали. Довелося прорубати стіну, щоб в сусідніх кімнатах зробити сцену і гримерну, а у великій – глядацький зал. Робили все власноруч. Облаштували ще й кімнату відпочинку, де стоїть тенісний стіл. Поклеїли шпалери, вісім пофарбували, у борг набрали штор, деякі тюлі з дому поприносили.

Наближалась зима, тож постало питання про опалення. У приміщенні стало тепло і комфортно. А вже 30 грудня 2017-го відбулося відкриття нового клубу новорічним концертом.

«Тепер тут просторо, зручно всім, — розповідає Юлія Леонтіївна. – Нинішнє новорічне свято відзначали теж тут, зібралося понад 40 глядачів. Були в нас і пісні, і конкурси, і Дід Мороз із Снігуронькою. Хороші подарунки дітям передав Вадим Сорокін, який обробляє зарічанські землі».

Сценарії і пісні шукає Юлія Савоста в Інтернеті. На подвір’ї в центрі села,  між клубом і сільрадою, прикрасили ялинку. А ще у Заріччі традиційно вітають з новорічними святами жителів Заріччя, співаючи щедрівки в кожній оселі.

Для літніх свят облаштована сцена під відкритим небом. Є свої зірки.

заричанский батальойн

«Зарічанський батальйон» побував зі своїми виступами у Старих Боровичах, Старій Рудні, Смячі і навіть у Конотопі на Городнянщині. Сценічні костюми шили жінки самі.

Лариса МАРТИНЕНКО

За матеріалами газети «Промінь»

Ще статті по темі

Back to top button