Культура

Батуринська ОТГ активно розвиває туристичний потенціал

Застаріла інфраструктура та недостатня увага до туристичного потенціалу провінцій призвели до занепаду цієї галузі навіть за наявного ресурсу. Завдяки фінансовій децентралізації вдається виправити допущені помилки. Батуринська ОТГ розбудову туристичної інфраструктури та туристичної галузі зокрема поклала в основу стратегії розвитку громади.

Батуринська ОТГ активно розвиває туристичний потенціал

  1. Опис проблеми

Старі підходи до розуміння туристичної галузі спричинили застій у системі загалом: наразі немає зручної інфраструктури, якісної інформаційної кампанії та обмаль компетентних кадрів. До того ж, фінансування історико-культурних об’єктів за залишковим принципом призвело до їх занепаду.

Тривалий час туристично-екскурсійним групам пропонували відвідини лише об’єктів у великих містах.

  1. Опис програми/реформи

Наразі виконано більшість пунктів, передбачених Планом заходів з імплементації Угоди про асоціацію у напрямку інтеграції в європейський туристичний простір. Зокрема, підготовлено зміни до Закону України «Про туризм», прийнято Стратегію розвитку туризму та курортів до 2026 року, затверджено «Ліцензійні умови провадження туроператорської діяльності» та 11 національних стандартів у галузі туризму, налагоджено співробітництво у сфері туризму з державами-членами ЄС.

Після запровадження фінансової децентралізації на місцях з’явилася можливість підтримувати розвиток туризму, а подекуди виводити його в пріоритет. Яскравим прикладом є діяльність Батуринської ОТГ.

  1. Результати програми/реформи

Близько 16 тисяч глядачів зібрав концерт на День прапора в Батуринській ОТГ. А все тому, що як мінімум в двох областях,Чернігівській та Сумській, знають — найкрутіше дійство у цей день на фестивалі «Шабля».

2019_10_kozlovskuy

 «У стратегії розвитку громади основний пункт – розбудувати інфраструктуру. Тобто максимально сприяти будівництву готелів, баз відпочинку тощо. Наразі, на жаль, Батурин є місцем відпочинку одного дня. Однак, нам є що запропонувати для того, щоб затриматися на 2-3, а той на 10 днів (влітку). Та для цього варто створити умови: де зупинити, де поїсти… Над цим посилено працюємо. Шукаємо інвесторів, пишемо грантові заявки»,- розповідає перший заступник голови Батуринської ОТГ Олександр Козловський.

Цікаво, що не лише привабити туриста, а й розібратися, що йому потрібно допомагає Батуринфест «Шабля», що вже два роки поспіль є чудовою альтернативою святкування Дня прапора та Дня незалежності України в столиці.

Свято організоване у кращих традиціях козацтва, плюс – сучасні підходи. Відтак у програмі кожен знайде щось на свій смак: виступи народних колективів, виставки майстрів українського традиційного, декоративно-прикладного мистецтва, показові виступи з єдиноборств, молодіжний арт-пікнік (із фотозоною, бодіартом; майстер–класами, музикою,танцями, слеклайном, лего-конструкторорм, турквестом); нічні дискотеки за участі українських та іноземних DJ; навіть рок-концерт. Важлива родзинка – відомі хедлайнери: минулоріч — Руслана, цьогоріч — Kozak System.

«Проводячи такі масштабні дійства, з кожним разом вдосконалюється їх організація. Наприклад, цьогоріч було дуже спекотно, тож на локаціях фесту відвідувачі затримувалися недовго, йшли охолоджуватися до річки. Відтак, ми зробили висновки, що наступного року перенесемо місце проведення ближче до водойми», — ділиться Олександр Козловський.

До слова, на місцеву річку Сейм у громади теж є плани. Вона чиста, а один з берегів ще й з лісом. Чим не місце для літнього родинного відпочинку та оздоровлення?

Не однією «Шаблею» житиме ОТГ. Нещодавно громада виділила 4,5 гектара землі на будівництво траси для мотокросу. Ідея належить громадській організації «Конотоп-мотоекстрим». Отже, скоро до Батурину приїздитимуть учасники та вболівальники вело-та мототурнірів.

«За результатами моніторингу «Гетьманської столиці» минулоріч Національний заповідник відвідали 250 тисяч туристів, наразі (ще рік не завершився) – вже маємо 300 тисяч. Хороший стимул працювати далі», — коментує Козловський.

Ще статті по темі

Back to top button