Суспільство

Чернігівці стривожені через зимівлю перелітних птахів

Час від часу користувачі соцмереж діляться побаченим і своїми роздумами з якогось приводу. Зокрема одна із тривог пов’язана з тим, що на зимівлю на Чернігівщині залишаються особини перелітних птахів, наприклад, білі чаплі, яких можна побачити на водоймах.

Зоолог Олександр Федун нічого надзвичайного в цьому не вбачає. Журналісту ЧЕline він пояснив, що це нестрашно.

«Нині тепла зима. Десна не замерзла, риба плаває. Навіть у більш суворі зими чаплі лишалися. Деякі особини призвичаювалися жити біля очисних споруд, виходів теплих вод, ТЕЦ тощо. Для Києва – це взагалі звичайна справа. Безперечно, особин цих птахів небагато. І це не хворі птахи», – сказав фахівець.

Натомість дехто із користувачів соцмереж висловлює думку, що за таких обставин птахи взагалі можуть розучитися відлітати до теплих країн.

«Думаю, що ні. Адже все зав’язане на їжі.  Поки є їжа і незамерзаючі водойми, вони будуть триматися.  Якби це велика кількість птахів залишалася, то проблема прохарчуватися була б, бо стоячі водойми зараз покриті льодом», – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побажання добра, здоров’я та злагоди:Чернігівщина колядує (Відео)

Зоолог запевняє: якщо водойми позамерзають, птахи не загинуть.

«Стануть на крило і полетять. І знову ж таки річки й озера не так швидко замерзнуть.

Була колись ситуація, що лебеді прилетіли на озеро Земснаряд, що у Чернігові. Тоді спочатку було тепло, а потім сніг пішов. І частина води замерзла. Тож люди забили на сполох: «Нещасні лебеді». Викликали рятувальників, ті поодягали спеціальні костюми, взяли човни і поплили. А лебеді взяли і полетіли далі. Хоча краще б було, якби їх ніхто не чіпав і вони перепочили б», – розповідає Олександр Федун.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button