Суспільство

Як знайти баланс між роботою та особистим життям

Часто виходить так, що через роботу часу на повноцінне особисте життя катастрофічно не вистачає. Через це спостерігаються конфлікти і непорозуміння у родині. Звісно, що конфлікти через матеріальні проблеми теж досить часті. І в багатьох випадках відмова від роботи дорівнюватиме злиденному життю власному і найближчих людей. Тож невже не можна знайти здоровий баланс між роботою і особистим життям?

Психологи стверджують, що це цілком реально. Насамперед треба вибудувати власні пріоритети. Визначити для себе, що в житті найважливіше, а що – другорядне.

І якщо робота все-таки з’їдає ваш особистий час, треба згадати мудру приказку, що всіх грошей на світі не заробиш, а кохання й сім’я – це безцінний дар.

«Крім роботи, в житті дорослої людини має бути ще щось і хтось: хобі (не пов’язане з професійною діяльністю), родина, друзі, домашні улюбленці. Або це улюблені книги, фільми, музика, природа (зокрема, корисно іноді побути й наодинці). Для кожного в житті знайдеться те, що буде надихати, наповнювати позитивним змістом і дарувати відновлення. Дуже важливий повноцінний здоровий сон і правильне харчування, певні фізичні навантаження, свіже повітря. Відновлення психологічне, фізичне, емоційне полягає і в самостійній систематичній турботі про власний емоційний і фізичний стан», – у коментарі для ЧЕline зазначила Юлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукають волонтерів для наведення ладу на мистецькому хуторі Обирок

Поважайте особистий час

Не намагайтеся збільшити кількість годин у добі за рахунок особистого часу. Звісно, бувають усілякі екстрені ситуації, але найчастіше раптова робоча проблема цілком може почекати якийсь час.

Встановіть для себе чіткі правила: коли ви на роботі, ваші близькі не повинні вас турбувати, якщо, звісно, не сталося чогось екстраординарного. А коли ви, наприклад, йдете з сином на футбол або ведете дівчину в ресторан, жодні робочі питання не повинні вас стосуватися.

Не забувайте про відпустку

Людина повинна відпочивати від роботи, не рахуючи свят і вихідних. Не обов’язково їхати кудись у далекі краї та витрачати шалені гроші, щоб відпочити. Головне — повністю відволіктися від думок про роботу. Вимкніть робочий телефон, не відкривайте жодних програм, які потрібні вам для роботи. Просто відпочивайте.

До речі, дослідники вже довели, що найкращі результати в роботі показують люди, які щасливі та задоволені своїм життям. У багатьох випадках відпочинок прирівнюється до щастя. Тому роботодавцям не варто забувати всім відому істину: хто не вміє відпочивати, той не може і добре працювати.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button