Суспільство

День скорботи: в Україні вшановують пам’ять жертв війни

Сьогодні, 22 червня, в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Дата вибрана не просто так – 22 червня війська фашистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території.

Вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва.

У незалежній Україні щорічно 22 червня відбувається приспущення державного прапору з чорними стрічками на будинках і спорудах органів і установ державної влади, а до братських могил кладуть квіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині пройде годинний забіг дружби

У радянську добу на всіх шкільних уроках розповідали, що цього дня почалася Велика Вітчизняна війна. В часи незалежної України від такої радянської назви відмовилися.

«Нині це німецько-радянська війна як складова Другої світової війни. Наша країна, як і весь цивілізований світ, говорить про початок Другої світової війни 1 вересня 1939 та її  закінчення 2 вересня 1945-го. Чернігівщина в роки Другої світової війни втратила тільки вояків Радянської армії близько 40 тисяч. А були ще втрати цивільного населення (згадаємо тільки євреїв та ромів, яких винищували цілеспрямовано), втрати бійців партизанського та підпільного руху.

Якийсь акцент на «радянських» датах 22 червня, 9 травня – очевидно, такий собі перехідний період, рано чи пізно Україна перейде до європейського способу згадки про цю війну», – у коментарі для ЧЕline зазначив військовий історик Михайло Жирохов.

Варто також зазначити, що під час Другої світової війни загинув кожен п’ятий українець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button