Суспільство

У Рибинську відкрили меморіальну дошку Праведникам народів світу

У 1953 році для вшанування пам’яті жертв Голокосту рішенням Кнесету був заснований Яд Вашем – ізраїльський національний меморіал Голокосту та Героїзму. Одним з положень рішення було вшанування Праведників народів світу (громадян не єврейської національності, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв під час Голокосту).

Такими були жительки Рибинська Ганна Ананенко та Феодосія Товстоног (Ананенко). Це були прості сільські жінки, які, незважаючи на смертельний ризик, прихистили у себе вдома двох жінок-єврейок. Останні були змушені залишити своє житло в Корюківці після того, як нацисти розстріляли їхні сім’ї.

Всього ж, за загальними оцінками, жертвами масового знищення під час Другої світової війни стали 4,5 мільйони дорослих та 1,5 мільйона дітей єврейської національності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові встановлять погруддя одному з міських голів

Голокост призвів до винищення однієї третини євреїв і масових жертв з числа представників інших національних меншин.

Меморіальна дошка, встановлена біля Обеліску слави в центрі села, стане знаком вшанування людяності і мужності наших землячок.

Участь у відкритті дошки взяли представники обласної, районної та міської влади. До меморіального знаку поклали квіти. Також учасники зібрання вшанували пам’ять загиблого захисника України Павла Висоцького, який був вихідцем з Рибинська та одним з перших став на захист територіальної цілісності Батьківщини. На його честь в селі також встановлена меморіальна дошка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Корюківська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button