Культура

У Корюківці збирають колекцію керамічних статуеток радянського періоду

Зазвичай у музеях можна побачити різні експонати та рідкісні речі. Причому колекції й експозиції намагаються поповнювати новими цікавими предметами. А в Корюківському історичному музеї вирішили збирати нову колекцію – керамічних статуеток радянського періоду.

Справа стартувала ще до повномасштабного вторгнення ворога на територію нашої держави. Адже функція музею – не тільки збереження того, що є, а й примноження надбань і збір різних колекцій.

«Ми всі добре розуміємо, що радянська епоха вже в минулому, стала історією. Але речей із радянського часу в людей удома ще дуже багато. Не у молоді, а в їхніх батьків, дідусів і бабусь. Тож ми і збираємо колекцію. Щоб як кажуть, не канули в Лету ці предмети», – у коментарі для ЧЕline зазначила Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею.

Збирають саме статуетки, бо нині це вже антикваріат. І до того ж, поки є можливість для музею отримати ці речі безкоштовно.

«Ми почали збір узимку. Люди почали відгукуватися. Але завадила повномасштабна війна. І справа обірвалася. І нині, коли ми вже оговталися від шоку та зрозуміли, що життя триває, вирішили відновити нашу справу. І продовжили ініціативу», – розповіла Катерина Онищук, науковий співробітник Корюківського історичного музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випав град розміром з вишню (Відеофакт)

Статуетки є ознакою художніх смаків людей у 70-80-х роках: що подобалося, які ідеї поширювалися. За словами Катерини Онищук, кераміку купували переважно жінки, бо хотіли прикрашати свій радянський побут милими дрібничками. Адже в ті часи меблі, квартири й усе інше в людей було невиразне й однакове. Тому й потребувало прикрашення. До того ж, в умовах тотального дефіциту на все порцелянові фігурки, навпаки, були доступні й дешеві. Були навіть фанатки, які збирали, любили та милувалися цією красою.

«Відображена дуже широка тематика. Є такі фігурки, як балерини, танцівники, бандуристи, циркачі, тваринки; ідеологічні статуетки – піонери, будьонівці на конях. Часто зображували побутові сценки: як мама збирає дитину до школи або перші кроки – дитя йде мамі назустріч. Казкові персонажі траплялися», – розповіла пані Катерина.

Наразі музейники назбирали небагато експонатів, бо завадила війна.

«Нам принесли набір – графин і чарки у формі рибок. Такий набір мали багато радянських родин. Із нього ніколи не пили, бо за дизайном він дуже незручний, але всі на нього дивилися. Це радше була річ для милування.

Також принесли статуетки білочок, фігурку «Перші кроки» і фігурки танцівників. Збір таких речей дуже цікавий і цінний для нас, бо ми їх пам’ятаємо з дитинства, адже вони були в наших бабусь. А ось для наших дітей це вже буде щось, як для нас Середньовіччя.

Тож справу продовжуємо, чекаємо, якщо хтось відгукнеться, будемо просто щасливі отримати на збереження ці речі», – сказала Катерина Онищук.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото надані Корюківським історичним музеєм

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button