Суспільство

«Звон плывёт над россиею»: чернігівці розповіли, що думають про співи в Києво-Печерській Лаврі

Нещодавно у стінах одного з храмів Києво-Печерської Лаври відвідувачі почули, як хор співав пісню про «пробудження росії» і «матушку-русь». І це після майже дев’яти місяців повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України. Відео стрімко стало вірусним, адже його побачила величезна кількість людей.

У зв’язку з появою відео розслідування розпочали Служба безпеки України та поліція. У свою чергу настоятель Лаври Павло визнав, що пісню таки співали, але зазначив, що вона не богослужбова, а світська, і що священник, який проводив цю службу, відсторонений. Також настоятель запевняв, що у Лаврі не моляться за росію. А що думають про співання таких пісень чернігівці?

Олександр Волощук

Відповім фразою російського ж поета Андрія Дементьєва: «Искать Бога в Русской Православной Церкви – бесполезно». Абсолютне лицемірство і раболєпіє.

Наталія Потапчук

Ця новина мене шокувала, але не здивувала. Те, що церква московського патріархату є «зомбувальним» осередком російської пропаганди, мені та й будь-якій тверезомислячій людині відомо давно. Мої знайомі, які ставали палкими прихильниками УПЦ мп і починали активно відвідувати її храми, дуже швидко перетворювалися на релігійних фанатиків і злих на всіх і вся людей. Думаю, тому, що парафіяни там зазнають такого ж гіпнотичного та іншого впливу, як і росіяни, які дивляться своє телебачення. Вони втрачають здатність самостійно мислити, аналізувати те, що відбувається довкола, тому й співають у церкві все, що їм підсовують. Такі аморальні речі в Лаврі під час жорстокої війни – це ще один привід для держави заборонити УПЦ мп в Україні. Зрозуміло, що під час війни різких рухів тут робити не можна, щоб ворог ще й храми не розбомбив і не розпалив усередині країни громадянський конфлікт, але після нашої Перемоги це треба зробити обов’язково і негайно. А поки що, можливо, накласти на Лавру великий штраф, відсторонити священника і т.д. – це хай вирішує суд. А взагалі, щоб такого і багато чого подібного в нас не було, державі потрібна проукраїнська політика, якої до сьогодні в нас, на жаль, було дуже мало. І тому наш народ так легко сприймає все, що нав’язується ззовні, в тому числі, «з-за порєбріка». Різні російські програми в нас працювали і працюють десь із середини 90-х років минулого століття, та ніхто їх, на жаль, не бачить і не припиняє. Але то вже тема для іншої розмови…

Сергій Бутко

Емоційне відчуття: обурення. Все інше – в компетенції правоохоронних органів, а також центрального органу виконавчої влади, який відповідає за взаємини з релігійними конфесіями.

Сєргєй Карась

Я ще з 2012 року, після історій з «нанопилом у квартирі патріарха Кіріла» та «Пуссі Райот» не ходжу до церков рпц. Хоч у той час жив у Росії, а там інших церков годі шукати. Тож мені доводилося, коли відчував потребу піти до церкви, їхати за 250 кілометрів від дому, до ногінська, до єдиного храму Богородської єпархії УПЦ Київського патріархату. А після 2014-го і того, як я почув на власні вуха заклик священиків рпц до мешканців мого рідного міста – їхати на війну та вбивати українців, неприйняття цієї організації лише збільшилося.

УПЦ мп я, безумовно, вважаю частиною рпц, а митрополита Павла – чиновником рпц мп. Тож і ставлюся відповідно. На мою думку, церкви УПЦ мп, які належать державі, мають бути передані ПЦУ, а церкви, побудовані за часів Незалежності – передані на користь постраждалим від російських обстрілів.

Але говорячи про знакову, проте київську Лавру, чернігівці не повинні забувати про, власне, Чернігів. Наприклад, на стенді біля церкви на честь новомучеників і сповідників російських (на проспекті Левка Лук’яненка) зараз висить «расписание занятий воскресной школы 2022-2023». Цей розклад написаний російською і, можна припустити, що «вчать» нове покоління чернігівців у цій «школі» також російською. А ось чи не прославляють вони «бонусом» «матушку росію» при цьому – питання, яке мені здається риторичним і на яке я, чесно кажучи, боюся знати відповідь.

Владислав Пархоменко

Ні для кого не є секретом, що Києво-Печерська Лавра та УПЦ мп – п’ята колона російського агресора в Україні. Їхня головна мета – дестабілізація ситуації в нашій державі, яка на руку ворогу. Насадження ідей «русского міра» та прославляння країни-терористки – це звичні методи для тоталітарного режиму, що маскується за ширмою духовності та православ’я.

Нічого спільного з релігією «духовні особи» Києво-Печерської Лаври не мають. А їхньою діяльністю мають зацікавитися відповідні державні органи та відреагувати на це в межах чинних законів України.

Марина Рейко

Я вважаю, що це неприпустимо. 8 років війни і таке. Всі охочі прославляти росію – нехай ідуть до росії. Служити тут інтересам ворога – це зрада інтересів нашої держави.

Альона Середа

Наскільки я зрозуміла з офіційного коментаря намісника Лаври, то співання пісень, які прославляють росію – це виявлення поглядів окремого батюшки, який під час своєї служби допустив це.

Якщо ж говорити про парафіян, то, думаю, більшість навіть не вдумувалися і не розбиралися, що співала. На жаль, так уже виходить, що часто люди йдуть до церкви не за покликом серця, а тому, що потрібно, або ж вірять, що всі їхні злодіяння видаватимуться не такими поганими, якщо вони відвідуватимуть храм.

Якщо ж узагальнити, то можна звернути увагу, що прояви любові до росії часто присутні не тільки у представників московського патріархату. Так уже сталося, що все українське, нашу ідентичність роками давили ті ж росіяни, це стосується і питання релігії. Тому викорінювати проросійські погляди доведеться ще певний час, але якщо суспільство буде активно реагувати на різні прояви «русского міра», то нам вдасться швидше позбутися всього ворожого, що насаджувалося навіть не роками, а століттями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button