Війна

На людей влаштовували «сафарі»: історія прийомної родини з Харківщини, що переїхали у Ніжин

Усе життя важко працювати та влаштовувати побут, щоб за один день все втратити та переїхати в інший кінець країни…

Сьогодні наша історія про прийомну родину із Харківщини, яка вимушено переїхала до Ніжина. Сім’я мешкала в с. Мілове, Куп’янського району, Харківської області, на кордоні з росією.

Світлана розповідає, що прожила там все життя, 25 років працювала вчителькою, не боялася ніякої роботи: допомагала чоловіку вести фермерське господарство… Через війну довелося все покинути та їхати туди, де більш безпечно.

Про повернення додому родина і не мріє: сусідів там не лишилося, а в якому стані їхнє житло — невідомо.

А загалом родина має четверо прийомних діточок та спільного сина. Діткам від 5 до 11 років. Два роки тому створили дитячий будинок сімейного типу, мріяли про велику щасливу родину…

«Ми переїхали до Ніжина у жовтні. Наше село простягається однією вулицею вздовж кордону з росією – за 200 метрів від кордону», — розповідає Світлана.

Далі, те, що говорить жінка, просто не вкладається в голові.

«Ви знаєте що таке «сафарі». Так от, в один момент «вони» почали нас вбивати. Просто вбивати, наче на полюванні. Одного дня просто так вбили односельця, за кілька днів — ще одну людину. І от коли зайшли у двір і просто так вбили нашого сусіда, ми зрозуміли, що треба забирати дітей і тікати. Там на людей влаштовували «сафарі», «вони» так розважалися», — тремтячим голосом, ледь стримуючи сльози згадує жінка.

Чому саме Ніжин?

«Ви знаєте, нам дуже подобається Ніжин. І коли постало питання, куди тікати, де шукати прихистку, то обрали саме Ніжин. Я родилася і виросла на Харківщині, проте до Ніжина приїздила в дитинстві, оскільки тут проживали мої бабуся з дідусем».

Як ви тут облаштувалися?

«Спочатку ми знайшли житло, де наразі й проживаємо. Господарка квартири оформила прихисток, тож проживаємо у квартирі як ВПО. Зареєструвалися в Управлінні соціального захисту населення. До нас тут дуже добре ставлення»

Чи плануєте повертатися?

«Коли ми від’їжджали, у нас був пошкоджений дах будинку і вибиті вікна. Що зараз з будинком, ніхто не знає. Але якщо не буде вже куди повертатися, то ми залишимося в Ніжині. Нам тут добре».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти зранку вдарили по прикордонню Чернігівщини

А дітки ваші пішли до школи?

«Так, звичайно. Старші пішли – це прийомні хлопчик з дівчинкою, і наш син. Вони всі однолітки. А менші з нами, вдома. В школі діткам дуже подобається. Вже знайшли багато друзів».

«У березні 2022 року ми планували взяти під опіку ще п’ятеро діточок, вже майже пройшли всі організаційні процедури, але війна внесла свої корективи в наше життя…»

«Я фермер. Маю велике господарство, власну техніку, трактори…. Все це довелося залишити і їхати в невідомість», — розповідає чоловік Світлани.

«Вдома у нас було все, і житло, і відпочинок для діточок…. Ми любимо активний відпочинок. У кожної дитини був власний велосипед, санчата, лижі…. Все залишилося там…»

Зараз на обліку в Управлінні соціального захисту населення перебуває більш ніж дві тисячі осіб. В основному це переселенці з Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської областей. У ніжинській громаді створені необхідні умови забезпечення освітніх, медичних та соціальних потреб.

Діти, які потребують влаштування в заклади освіти, мають доступ до здобуття дошкільної та загальної освіти, залучені до гурткової роботи, забезпечені навчально-методичними матеріалами та підручниками. За рахунок міського бюджету, в освітніх закладах міста, діткам ВПО організовано безкоштовне харчування. Надається всебічне сприяння переселенцям в отриманні гуманітарної допомоги в якості продуктів харчування тривалого зберігання, гігієнічних засобів, теплих речей.

Проводиться систематична робота з інформування та роз’яснення щодо працевлаштування ВПО.

Що стосується житлових потреб переселенців, вони в громаді вирішуються шляхом реалізації Урядової соціальної програми «Прихисток». За цією програмою у Ніжині 97 власників житлових приміщень безоплатно прихистили 212 внутрішньопереміщених осіб. За рішенням Уряду власники такого житла отримують компенсацію за безоплатне тимчасове розміщення переселенців.

Віримо, що така допомога хоч трішки полегшить життя сім’ям, які далеко від дому.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Ніжинська міська рада, спілкувалася Вікторія Коломійченко

Ще статті по темі

Back to top button