Війна

Російські спецслужби розповсюдили фейк про «пікантну ситуацію» і представника ТЦК з Чернігівщини

Нещодавно в інформаційному просторі з’явилася «новина», яка сколихнула не лише Чернігівщину, а й всю Україну. Телеграм-канал «Stop TCK Ukraine» розмістив повідомлення із «фотокопією» заяви до прокуратури про те, що, нібито, співробітник ТЦК в Чернігівській області пропонував особі призивного віку Коновалу Андрію Миколайовичу сексуальні послуги в обмін на свободу.

Одразу вказуємо на важливий ключовий нюанс – інформацію «вкинули» з анонімного телеграм-каналу. Класичний спосіб розповсюдження фейків і дезінформації.

Утім, гучна заява і резонансне звинувачення зробили свою справу. Дану «новину» почали активно тиражувати інші українські телеграм-канали. Більшість з них і раніше публікували проросійський контент та відверту дезінформацію.

До прикладу, вказану «сенсацію» одразу опублікували в телеграм-каналі колишнього народного депутата Ігоря Мосійчука. Потім «дезінформаційний» марафон підхопили такі канали «Малин/Новини Житомирщини», «Новини України UA Війна», «Оперативний Краматорськ», «TOLOKA Україна» і т.д.

Опинилася ця «новина» і на деяких чернігівських пабліках.

І як вишенька на торті – після «обкатки» вказаної теми у всеукраїнському та регіональному сегменті зазначену «пікантну сенсацію» продублював російський телеграм-канал «Приграничье Брянск», який спеціалізується на дискредитації дій військово-політичного керівництва України, поширенні антиукраїнських наративів та відвертих фейків.

А тепер давайте увімкнемо критичне мислення і проаналізуємо ситуацію.

Насправді розтиражована «новина», підкріплена «фотокопією» заяви А.М. Коновала, це ніщо інше як жалюгідний фейк ворожих спецслужб. Чергова інформаційно-психологічна спеціальна операція (ІПСО) противника, спрямована на дестабілізацію ситуації в Україні.

Розкладаємо все по поличках.

Російські спецслужби дали в штангу вже на самому початку спектаклю. У зареєстрованій заяві «потерпілого» фігурує відомство під назвою «Прокуратура Чернігівської області». Такого відомства не існує. В документі мало б бути вказано «Чернігівська обласна прокуратура».

Промах номер два – в опублікованому «документі» відсутні вхідний номер заяви, прізвище того, хто прийняв заяву, дата народження заявника і місце «події».

І контрольний постріл. Здійсненими заходами правоохоронних органів встановлено, що вказані номери телефонів у заяві не належать громадянину Коновалу А.М., а вказаний громадянин і згадана у заяві його дружина – Коновал Анастасія Володимирівна – не зареєстровані за зазначеною адресою (м. Чернігів, проспект Миру, 123) й взагалі не мають реєстрації в Чернігівській області.

Ось і вся історія.

Вкотре закликаємо жителів Чернігівщини мислити критично, перевіряти інформацію і не довіряти анонімним та пропагандистським ресурсам. Інформаційна гігієна надважлива в нинішній період.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button