Кухонні трюки та лайфхаки: як швидко впоратися з повсякденними завданнями
Робота по дому та приготування їжі займають багато часу та забирають чимало сил. Щоб ефективно управлятися з усіма побутовими справами, можна користуватися перевіреними лайфхаками та секретами для оптимізації різноманітних щоденних справ. У статті зібрано поради, які дозволяють швидше впоратися з головними кухонними обов’язками.
Оптимізація приготування їжі
Аби щоденне готування страв проходило легше, можна скористатися такими хитрощами:
- Перед приготуванням підготувати всі інгредієнти — заздалегідь усе відміряти й нарізати.
- Зберігати сипучі продукти (цукор, сіль, борошно, крупи, макарони) у прозорих контейнерах, щоб одразу знаходити потрібні.
- Маркувати всі непрозорі банки та контейнери, вказуючи їх вміст і кінцеву дату терміну придатності.
- Готувати їжу великими порціями, а потім розкладати її по контейнерах, заморожувати та використовувати поступово. Це особливо актуально для соусів, супів, напівфабрикатів — пельменів, вареників, сирників.
- Застосовувати спеціальні гаджети й інструменти, які дозволяють скоротити час приготування: кухонний комбайн для подрібнення продуктів і приготування тіста та соусів, мультиварку — для супів, тушкованих страв, каш, занурювальний блендер — для швидкого створення пюре, смузі, багатокомпонентних соусів, кремів.
Грамотна стратегія прибирання
Щоб скоротити час на прибирання кухні, можна користуватися такими лайфхаками:
- Використовувати посудомийну машину для миття посуду. Якщо на кухні недостатньо вільного місця, чудовим варіантом буде міні посудомийна машина, яку можна поставити на стіл або вбудувати під стільницю.
- Прибирати на ходу — тобто не накопичувати брудний посуд, столові прилади та обробні дошки, а мити їх або завантажувати в посудомийку відразу після використання.
- Використовувати фольгу та пергаментний папір під час приготування страв на деках у духовій шафі. Це дозволяє зберігати їх практично чистими та прискорює процес фінального прибирання кухні.
Також слід тримати під рукою харчову соду та оцет для швидкого видалення плям і жиру з плити та робочої поверхні.
Організація зберігання запасів і залишків їжі
Щоб збільшити термін придатності готової їжі, можна використовувати вакуумний пакувальник. Він чудово підходить для запечатування м’яса, сирів і залишків різних страв, зберігаючи їх свіжими навіть у морозильній камері.
Також досвідчені кулінари радять застосовувати формочки для кубиків льоду не тільки за їхнім прямим призначенням, але й у ролі допоміжного інструменту для зберігання соусів, бульйонів, подрібненої зелені. Після заморожування готові кубики варто перекласти в пакети із застібкою Zip-Lock і промаркувати їх.
Планування раціону
Складання щоденного плану харчування дозволяє спростити процес закупівлі потрібних продуктів та приготування страв. Також, знаючи приблизне меню, можна скоротити витрати на продукти, купуючи в супермаркеті лише те, що зазначено в списку.
Реклама