Суспільство

Рак грудей не болить: чому жінкам варто відкласти всі справи і обстежитися

На Чернігівщині рак молочних залоз займає перше місце серед жіночих онкологічних захворювань, як і в Україні загалом. Але проблема, запевняють онкологи, – не так у кількості випадків раку, як у його занедбаності. Часто рак грудей виявляють тоді, коли він вже становить смертельну загрозу.  У 2023 році у Чернігівській області рак молочної залози вперше діагностували приблизно у 400 жінок, майже у кожної третьої із них – у занедбаних стадіях (третя і четверта). 70 жінок в області минулоріч, на жаль, померли від цієї хвороби. 

Лікар-хірург-онколог Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвір пояснює: найбільша небезпека раку молочної залози – у тому, що він не болить. Злоякісне новоутворення зазвичай дає про себе знати вже тоді, коли пухлина стає досить великою, щоб її можна було відчути як грудку в грудях, або коли рак поширюється на навколишні тканини та органи. Саме тому кожній жінці треба бути максимально уважною до здоров’я своїх грудей та обстежуватися профілактично, не чекаючи симптомів. 

Добра новина, каже Дмитро Цвір, – у тому, що рак молочної залози, виявлений на ранньому етапі, виліковний у 95% випадків, а українська медицина, у тому числі – і на Чернігівщині, має усі необхідні ресурси для того, аби надати пацієнтці висококваліфіковану допомогу, до того ж – безоплатно. 

Аби не пропустити розвиток раку молочної залози, жінкам потрібно: 

  • з 21-річного віку – щомісяця робити самообстеження грудей на 7-14 день циклу;
  • у віці від 40 до 49 років – щорічно відвідувати мамолога та робити мамографію за рекомендацією лікаря;
  • у віці від 50 років – обов’язково робити мамографію раз на два роки. 

Українки мають можливість пройти мамографію безоплатно. Для цього жінки у віці від 40 років мають взяти електронне направлення на цю послугу у свого сімейного або лікуючого лікаря.

У групі ризику щодо раку молочної залози – жінки, які не народжували до 35 років та не годували грудьми немовлят, ті, у кого надто рано або надто пізно розпочалися місячні чи настав клімакс, жінки, у родичок яких був рак молочної залози та/або яєчників, ті, хто тривали час курить та/або часто вживає алкоголь, жінки з надлишковою вагою, ті, хто довго приймає гормональні контрацептиви, жінки, які зазнали травми грудей. 

Дмитро Цвір наголошує: приблизно 80% випадків раку молочної залози мають спорадичне походження (не сімейне чи генетичне). Спорадичний рак виникає в результаті спонтанних мутацій під впливом факторів зовнішнього середовища та способу життя. Нерідко рак грудей виникає у жінок, які, здавалося б, не мають жодного із відомих ризиків. Причин для хвороби багато. Але важливо вчасно обстежуватися та уникати поведінкових ризиків. Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо необхідного вам скринінгу на рак грудей. Раннє виявлення рятує життя!

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button