Суспільство

«Чернігів. Будинок Мазепи»: харківський бренд створив каблучку, присвячену Чернігову

«Чернігів. Будинок Мазепи» – каблучку під такою назвою створив бренд ювелірних прикрас із Харкова. Виріб став частиною колекції «Чарівні міста», розробленої майстринею ювелірного дому Оленою Масловою. В оздобленні каблучки є одразу кілька знакових для нашого міста обʼєктів: будинок Мазепи, чернігівські гармати та Симаргл.

Така репрезентація Чернігова у сріблі зумовила неоднозначну реакцію серед чернігівців у коментарях до допису, в якому представлена прикраса. Серед них чимало як негативних, так і захоплених – і прикрасою, і стійким харківським брендом. У коментарі для «ЧЕЛАЙН» майстриня Олена Маслова, яка створила каблучку, розповіла, що, попри наявність негативних коментарів до її витвору, переважно звертає увагу на позитивні відгуки, залишені жителями Чернігова.

  • Насправді негативних коментарів суттєво менше, ніж коментарів із підтримкою моєї ідеї та подяками, просто нечемне швидше впадає в очі та легше запам’ятовується. Добре розумію, що кілька невихованих людей не можуть уособлювати ціле місто з давньою історією, тому й не дуже переймаюся їхньою особистою думкою, недоречністю претензій, манерою спілкування тощо. Комусь каблучка сподобається і вони її замовлять або запам’ятають, комусь каблучка не сподобається — це цілком нормально, – у коментарі для «ЧЕЛАЙН» пояснила майстриня Олена Маслова.

У коментарі для «ЧЕЛАЙН» майстриня ювелірного дому Олена Маслова також розповіла, що до розроблення та виготовлення прикраси підійшла відповідально: вивчала історію міста, а також його легенди. Будинок Мазепи, що розташований на Чернігівському Валу, вибрала не випадково:

  • В мене є свої теорії «кільцегенічності» (https://oringo.com.ua/novosti/brami-inshih-vimiriv-ta-kilcegenichnist), тому споруда завжди вибирається за певними канонами. У присвяті Чернігову було бажання зробити виключно світлу історичну каблучку, без радянщини і без домішок сучасних мотивів. Так, у місті вціліло безліч гарних споруд, та це або церкви, які не підходять для загальної концепції «срібних телепортів», бо в них існують свої зв’язки (з небом), або ж будинки з призначенням, вже показаним у колекції, а я намагаюся не повторювати. Наразі вже є кілька музеїв, два театри і дві бібліотеки, тож варіантів локацій для кожного наступного міста лишається трохи менше. І ось одного вечора вкотре віртуально «гуляла» по Дитинцю та побачила будинок полкової канцелярії під зовсім іншим кутом. Спокій, рівновага, гармонія, дійсно унікальне українське бароко, увага до деталей і те, що він якимось дивом достояв до наших часів — усе це поєднувало і гармату, і Симаргла. Він не гучний і не яскравий, але дуже щирий та наш. Почитала про Якова Лизогуба, про Мазепу і зрозуміла, що знайшла точку, до якої хочу прив’язатися.

Ювелірний дім «Oringo», попри всі наявні виклики, продовжує працювати в Харкові. Наразі колекція «Чарівні міста» налічує 18 каблучок-репрезентацій обласних центрів України, серед яких: Чернігів, Харків, Одеса, Київ, Запоріжжя, Херсон, Львів, Донецьк, Суми, Кропивницький, Дніпро, Полтава, Чернівці, Черкаси, Миколаїв, Івано-Франківськ, Хмельницький та Тернопіль. Цьогоріч бренд планує випустити ще сім каблучок-присвят і завершити колекцію, до якої ввійдуть 25 прикрас, що символізують різні регіони України.

Спілкувалась: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button