Суспільство

Сон – як у немовляти: як чернігівцям позбутися безсоння

Безсоння – це проблема, перед якою нині постають чимало людей. Але лише одиниці намагаються вирішити її за допомогою фахівців. Більшість сприймає недосип як норму сучасного життя, намагаючись пристосуватися до неї. А дарма, бо безсоння призводить до багатьох негативних наслідків і проблем.

Безсоння – серед причин автомобільних катастроф, аварій літаків і поїздів, виробничих аварій. Адже рефлекси та реакція після однієї ночі без сну сповільнюються так само сильно, як за інтоксикації організму

Вважається, що головна причина проблем зі сном у дорослих людей – незручний робочий графік. А в Україні безсоння в багатьох людей може бути пов’язане з посттравматичним синдромом через війну та частими повітряними тривогами, а нині ще й додалася спека.

Безсоння – дуже небезпечне для здоров’я людини.

«Складнощі засинання часто поєднуються з поверхневим сном, супроводжуваним жахливими сновидіннями та постійними пробудженнями. Це не дає можливості мозку відпочити і не приносить необхідного полегшення. На ранок людина буде почуватися «розбитою», бажання спати зберігається протягом усього дня. При цьому ввечері історія повторюється і, попри втому, заснути довго не вдається. Якщо безсоння спровоковане патологією нервової системи або іншими захворюваннями, необхідний комплексний підхід і слід звернутися до терапевта або невропатолога. До засобів для поліпшення сну додаються препарати, що усувають невроз або спрямовані на терапію патології», – кажуть чернігівські лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині від розряду блискавки загорілася господарча будівля

За словами медиків, щоб позбутися безсоння, спершу треба налагодити ритм життя – припинити працювати по 10-12 годин, не брати роботу додому, регулярно відпочивати (і на вихідних, і у відпустці), вирішити проблеми, а якщо не вдається – змінити своє ставлення до них і таким чином знизити рівень стресу. Також у списку ворогів хорошого сну – алкоголь (алкогольне сп’яніння дійсно може прискорити процес засинання, але це уявне поліпшення: сон стає поверхневим і неглибоким, фрагментованим, супроводжується частими пробудженнями), тютюн і протизаплідні таблетки: деякі з них руйнують в організмі вітаміни. Щоб мозок міг нормально відпочити, не відволікаючись на сторонні подразники, треба відмовитися від засинання під телевізор. Також не рекомендується дивитися перед сном динамічні фільми, що зумовлюють яскраві переживання – бойовики, трилери, жахи. Не варто перед сном користуватися і гаджетами.

Спальня повинна бути провітреною і в ній має бути трохи прохолодно. У теплу пору року бажано залишити вікно відкритим, у холодну – заздалегідь провітрити кімнату. Будь-які «неприродні» запахи можуть стати подразником для мозку, відволікаючи його від сну. Найкращий матрац – ортопедичний, занадто м’яким або жорстким він бути не повинен, подушка має бути щільна, невеликого розміру. Постільну білизну слід використовувати гіпоалергенну або з натуральних матеріалів.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button