Суспільство

Не забезпечили збереження історичної пам’ятки:  суд зобов’язав Чернігівську міськраду укласти охоронний договір

У Чернігові будинок, де жив письменник Г.І. Успенський, визнаний пам’яткою історії місцевого значення. Внаслідок військової агресії будинок значно постраждав.  

Однак, Чернігівська міськрада, як власник будівлі,всупереч закону, не вживала необхідних заходів для збереження цієї історичної пам’ятки. Відповідне рішення нещодавно ухвалив Чернігівський окружний адміністративний суд.  

За інформацією прокуратури Чернігівської області, історична пам’ятка  розташована в місті Чернігові за адресою: вул. Княжа, 20а (будівля дитячої стоматологічної поліклініки) та перебуває у комунальній власності Чернігівської міської ради, відповідно до свідоцтва про право власності.

Дана будівля побудована на поч. XIX ст., та взята на облік як пам’ятка історії місцевого значення рішенням виконавчого комітету Чернігівської обласної ради 1971 року і, наразі, не втратила свого статусу та не виключена з об’єктів культурної спадщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині попрощалися з військовим, який трагічно загинув в ДТП під час відпустки

27 лютого 2022 року будівля постраждала внаслідок військової агресії – вибито вікна, значно пошкоджено дах та фасад.

Однак, Чернігівська міська рада, як власник пам’ятки, не вживала належних заходів для її збереження, оскільки наразі чинний охоронний договір відсутній.

Згідно законодавства, зокрема, Закону України «Про охорону культурної спадщини» ч. 1, 2 ст. 24 власник або уповноважений ним орган, користувач зобов’язані утримувати пам’ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього Закону та охоронного договору. Використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень пам’ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Статтею 23 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачено, що усі власники пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини чи їх частин або уповноважені ними органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти зобов’язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір.

15 липня Чернігівським окружним адміністративним судом позов окружної прокуратури до Чернігівської міської ради було задоволено повністю, а  бездіяльність Чернігівської міської ради визнано протиправною.

Тепер  міська рада зобов’язана укласти відповідний договір з Чернігівською районною державною адміністрацією.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button